SAMO KOMUNISTI PROTIV

I Francuska ide prema zabrani islamskog vela

11.05.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Kao prvi korak prema izglasavanju zakona o zabrani nošenja vela, Francuski parlament danas, 11. svibnja, raspravlja o rezoluciji o zabrani nošenja vela u javnosti, a prijedlog zakona bit će na rasporedu sljedećeg tjedna

Iako rezolucija ima više simboličku i deklarativnu vrijednost ('Rezolucija objašnjava, zakon djeluje', objasnio je razliku Jean-François Copé, zastupnik vladajućeg UMP-a), ona bi mogla pripremiti teren za konačno izglasavanje zakona o zabrani nošenja burke i nikabe na javnim mjestima.

Tekst rezolucije navodi kako su 'radikalne prakse' nošenja vela u javnosti protivne vrijednostima Republike te kako one nisu dio propisa muslimanske religije. Rezolucija se potom poziva na Deklaraciju o ljudskim pravima, francuski ustav i Povelju o temeljnim pravima EU-a te na načela o dostojanstvu, slobodi i jednakosti svih ljudi.

Rezolucija poziva na zaštitu 'svih žena koje su pretrpjele nasilje i koje su prisiljene nositi veo protiv svoje volje'.


Nicolas Sarkozy
Popustila i ljevica

Rezolucija, kao i prijedlog zakona, nastala je kroz incijativu Sarkozyjeve stranke UMP. No da bi zakonska regulativa dobila društveni konsenzus, nastoje se pridobiti i glasovi Socijalističke stranke, koja se u početku protivila nekim odredbama.

Tako je iz konačnog teksta rezolucije izbačen sporni članak 17 koji poziva na veliku nacionalnu debatu koja će provoditi lokalno, a koji su socijalisti nazvali 'neumjesnim'. Zasad jedino zastupnici Komunističke stranke odbijaju glasovati za rezoluciju nazivajući je stigmatizirajućom. Rezolucija je tek prvi korak u dugom putu izglasavanju zakona, koji u trenutačnom obliku, previđa kaznu od 150 eura za osobu koja u javnosti prekriva lice. Sljedeći tjedan prijedlog ide na ministarsko vijeće, zatim se u srpnju nanovo raspravlja u parlamentu, a Senat bi ga trebao potvrditi u rujnu.

Republikanska sloga

No 'republikanska sloga' na koju se stalno pozivaju autori rezolucije daleko je od ostvarenog. Iako se većina zastupnika nominalno protivi nošenju potpuno prekrivajućeg vela u javnosti, mišljenja se u javnoj raspravi itekako razlikuju.

Prijedlozi idu od radikalnih rješenja, poput potpune zabrane nošenja burke, kojoj se prema anketama protivi većina Francuza, do ograničavanja na javni prijevoz i na javne ustanove. Stoga će se debata koja već mjesecima traje u Francuskoj javnosti nesumnjivo zaoštriti nakon usvajanja teksta rezolucije.