NOKAOUT

I Fitch snizio kreditni rejting Sloveniji!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 08.08.2012 22:27
  • Objavljeno 08.08.2012 u 22:16
Fitch

Fitch

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bonitetna agencija Fitch snizila je u srijedu ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije sa A na A-, s negativnim srednjoročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana kreditnu ocjenu snizile i agencije Moody's i Standard&Poor's

Prema novoj ocjeni Fitcha, koji je Sloveniji kreditni rejting zadnji put smanjio u siječnju ove godine, ta zemlja je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u skupinu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.

Fitch je u priopćenju povodom nove ocjene naveo da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sustava, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit.

Prema ocjeni Fitcha, slovenska vlada će ove i slijedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati sa 47,6 posto koliko je iznosio u 2011. na oko 63 posto u 2014. godini.

Ukoliko ne osigura financijska sredstva za banke i financiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch.

Slovenski mediji navode mišljenja nekih istaknutih ekonomista kako srozavanje kreditnog rejtinga Slovenije od strane vodećih agencija nije iznenađenje nego usklađivanje s već postojećim rastom kamata na slovenske obveznice koje je zabilježilo financijsko tržište, ali i mišljenja nekih drugih kako te ocjene nisu primjerene stvarnoj situaciji slovenskog gospodarstva i relativno malom proračunskom deficitu i državnom dugu u odnosu ne neke druge države eurozone i Europske unije.

Nekadašnji ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Maks Tajnikar izjavio je u srijedu da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strože kriterije za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španjolske i Italije.

Budući da su nove kreditne ocjene agencija izazvale špekulacije da će Slovenija trebati tražiti pomoć Bruxellesa, Tajnikar je rekao da bi čak i u slučaju teže krize Slovenija od EU trebala mnogo manju pomoć u odnosu na onu koju bi trebale Španjolska i Italija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi