ROCK POD VODOM

I dupini se drogiraju i ludiraju!

30.12.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Dupini imaju najveći mozak u odnosu na tijelo nakon ljudi, vole se igrati, društvena su stvorenja, imaju složeni jezik kojim komuniciraju, odlično uče, a neke uvježbane zvijezde među njima razumiju više od 60 ljudskih riječi te oko 2.000 rečenica...

Nabrajanje sličnosti između ljudi i dupina mogli bismo nastaviti kroz cijeli tekst, međutim to ne bi imalo previše smisla jer su ta divna stvorenja toliko popularna da o njima danas gotovo svatko zna puno.

No ima jedna novost na ovom popisu za koju ni stručnjaci donedavno nisu znali. Naime, mladi dupini vole eksperimentirati s opijatima i promijenjenim stanjima svijesti baš kao i mladi ljudi.

Novi podvodni zapisi ponašanja dupina napravljeni pomoću kamera na daljinsko upravljanje za BBC-jevu seriju 'Dolphins: Spy in the Pod' koja počinje s emitiranjem ovaj tjedan pokazali su da dupini žvaču ribe napuhače čiji obrambeni toksini u malim dozama djeluju kao narkotici.

'Snimili smo slučaj u kojem su mladi dupini namjerno eksperimentirali s nečim za što znamo da je opojno', rekao je zoolog Rob Pilley, producent serijala.

'Nakon što su se nažvakali napuhače, nježno je dodajući među sobom ukrug, počeli su se vrlo neobično ponašati, grupno su se zalijepili nosovima uz površinu kao da su fascinirani vlastitim odrazima', objasnio je Pilley.

Zoolog ističe da se dupini prema napuhačama odnose bitno drugačije nego prema drugim ribama koje love i uobičajeno komadaju. Čini se da dobro poznaju njihova svojstva i djelovanje.

'Dupini su posebno išli u potragu za napuhačama i svjesno oprezno rukovali s njima. Čini se da su stručnjaci za njihovo pripremanje i korištenje', rekao je Pilley za Sunday Times.

Riba napuhača u Japanu je poznata kao fugu, a poslužuje se kao delikatesa nakon što joj se odstrane svi otrovni dijelovi. Unatoč tome, godišnje od trovanja njezinim tetrodotoksinom umire 200-tinjak ljudi.

U Jadranu se rijetko viđa, uglavnom samo vrsta latinskog naziva Sphoeroides pachygaster. Posljednji put ulovljena je sredinom rujna 2012. u akvatoriju južnog Jadrana ispod Konavoskih stijena. Prije toga zadnji put je viđena u vodama srednjeg Jadrana sredinom 1990-ih.

Opojno djelovanje njezina neurotoksina poznato je svećenicima vudua koji ga koriste za pripremanje 'čarobnog praha' za svoje rituale. Uz neke druge biljne i životinjske otrove može izazvati stanje između života i smrti nalik na ono u zombija.