PODMIĆIVANJE SUDACA

I doktor Vukušić na suđenju poduzetniku Dragi Tadiću

06.11.2012 u 16:45

Bionic
Reading

Bivši savjetnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Herman Vukušić posvjedočio je danas na suđenju Dragi Tadiću da sa splitskim poduzetnikom Srećkom Jurišićem, koji je priznao da je pokušao utjecati na suce Vrhovnog suda radi izmjene presude Branimiru Glavašu, nije razgovarao o tom slučaju dok on nije postao ‘javna stvar’.

Vukušić je kazao da se u vrijeme kada su Jurišić i ostali navodno pripremali akciju smanjenja Glavaševe kazne s njim često čuo telefonom jer su organizirali turnir u pokeru.
Glavaševu presudu u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’, o kojoj je u to vrijeme odlučivao Vrhovni sud, spomenuli su, kaže, tek kada se o pokušaju utjecaja na suce počelo pisati u medijima.

Navodni je kartaški turnir na Tadićevu suđenju ranije spomenuo i Davor Vukmirić koji je ostao pri riječima da je s Jurišićem dogovarao natjecanje u pokeru čak i kad su mu puštene tajne snimke na kojima je spominjao sudske odluke. Vukmirić pritom nije znao objasniti kakve veze imaju sudske odluke s pokerom, kao ni zbog čega je s Jurišićeva mobitela primio SMS poruku ‘Bježi od svega! Provala!’.

Nakon niza nagodbi na optuženičkoj klupi ostao je samo Tadić jer su, osim Jurišića, u zamjenu za manju kaznu nedjelo priznali saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar te bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić. Ona bi kao svjedokinja na zagrebačkom Županijskom sudu trebala biti ispitana sutra.

USKOK Tadića tereti da je optuženike koji su se nagodili s USKOK-om okupio u skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku.

Glavaš je u konačnici pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.