UPOZORENJE POLICIJE

I do pet provala dnevno – Zagrepčani, oprez!

16.05.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Od početka godine u Zagrebu je značajno porastao broj provalnih krađa u domove, tzv. teške krađe na drzak način, ali i džepne krađe, upozoreno je iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ). Uz sve mjere koje poduzima policija, iz PUZ-a upućuju i kritiku građanima podsjećajući ih da bi se broj imovinskih delikata mogao smanjiti i 'minimalnim mjerama samozaštite'

I u prvim mjesecima 2012. godine nastavlja se trend porasta kaznenih djela, pa je od siječnja do travnja za 5,6 posto više delikata u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Analizirajući 'Kratki pregled osnovnih pokazatelja kriminaliteta', koji je tportalu dostavila Policijska uprava zagrebačka, ispostavlja se da se dnevno dogodi pet provala u domove

'U porastu su upravo ona kaznena djela koja bi se minimalnim mjerama samozaštite, dakle razvijanjem samozaštitne kulture građana, mogla bitno smanjiti na operativno očekivanu i prihvatljivu razinu temeljem višegodišnjih statističkih pokazatelja', poručuju iz PUZ-a.

Općenito je broj imovinskih delikata na razini prošlogodišnjih statističkih pokazatelja, no u toj strukturi za 52,2 posto povećan je broj provalnih krađa u domove, za 49,1 posto broj teških krađa na drzak način te je za 35,7 posto više džepnih krađa

'Na porast kriminaliteta jest utjecao i porast broja kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, među kojima su i djela korupcijskog kriminaliteta, zatim porast organiziranog kriminaliteta te porast kriminaliteta droga, dakle onih djela koja idu u prilog pojačanoj aktivnosti policije', ukazuju iz zagrebačke policije.

U prva četiri mjeseca policija je u Zagrebu otkrila 55 slučajeva organiziranog te čak 580 slučajeva gospodarskog kriminaliteta. U drugoj stavci najveći je porast, čak 142,1 posto, zabilježio broj otkrivenih koruptivnih kaznenih djela. Korupcija je od početka godine evidentirana u 92 slučaja.

Policija ipak tvrdi da mjesečni statistički pokazatelji ne bilježe značajna odstupanja u odnosu na petogodišnji prosjek. Zaključuju i da 'na porast kaznenih djela i dalje utječe porast upravo onih kaznenih djela koja se možda mogu spriječiti razvijanjem samozaštitne kulture'.

Iz PUZ-a obećavaju i da će, poučeni iskustvima i statističkim pokazateljima, i ubuduće raditi na 'kvalitetnom pokrivanju terena i podizanju razine kvalitete provođenja krim-obrada te podizanju kako subjektivnog, tako i operativnog osjećaja sigurnosti'.

'PUZ je u nekoliko navrata poticao raspravu preustroja u materijalnom i kadrovskom smislu. Uz objektivne teškoće i teškoće u korištenju materijalnih sredstava, kao i u kadrovskoj opremljenosti, a pogotovo kadrovskoj popunjenosti, možemo zaključiti da smo pravodobnim planiranjem i predviđanjem očekivanih teškoća u radu sve pred nama postavljene zadaće raspoloživim 'snagama' i izvršili', zaključuje zagrebačka policija.

Kako se zaštititi od provalnika