SJEĆANJE NA AUSCHWITZ

'I danas Židove ubijaju samo zato što su Židovi'

27.01.2015 u 11:48

Bionic
Reading

Na današnji dan prije točno 70 godina savezničke postrojbe oslobodile su Auschwitz-Birkenau, najveći nacistički logor smrti u kojem je za vrijeme 2. svjetskog rata ubijeno više od milijun Židova, Roma, homoseksualaca, mentalno oboljelih i svih onih koje su nacisti smatrali inferiornima

Tim se povodom danas u Auschwitzu okupilo oko 300 preživjelih zatočenika te će se zajedno s nizom šefova država prisjetiti oslobođenja najvećeg i najzloglasnijeg od svih nacističkih logora smrti. Kako javlja Euronews, glasovi 300 preživjelih iz Auschwitza, prema riječima ravnatelja muzeja Auschwitz-Birkenau Pjotra Cywinskog, 'najvažnije su upozorenje na kapacitet čovjeka za ekstremno poniženje, prezir i genocid'.

Na današnjoj komemoraciji, koja počinje u 15:30, očekuju se članovi kraljevskih obitelji iz Nizozemske i Belgije, francuski predsjednik Francois Hollande, njemački predsjednik Joachim Gauck te ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Rusija, Sjedinjene Države i Izrael na komemoraciju će poslati niže rangirane predstavnike dok će u ime Svete Stolice u Auschwitz doći nadbiskup Krakowa, kardinal Stanislaw Dziwisz, bivši pomoćnik pape Ivana Pavla II.

Uoči današnjeg dana na komemoraciji u Berlinu njemačkoj javnosti se obratila kancelarka Angela Merkel, između ostalog odaslavši poruku o nužnosti borbe protiv antisemitizma i rasizma generalno. Merkel je dodala kako je sramotno to da se nekim Židovima ili onima koji izražavaju podršku Izraelu otvoreno prijeti, pa čak ih se i napada u Njemačkoj, čija je 'nacionalna dužnost zaštita rastuće židovske zajednice'.

Mađarski premijer Viktor Orban je dan uoči komemoracije priznao 'sramotnu' ulogu Mađarske u Holokaustu, kazavši kako su 'mnogi Mađari izabrali zlo umjesto dobra' pomažući u deportaciji mađarskih Židova u logore smrti.

'Bili smo bez ljubavi i indiferentni u trenutku kad smo trebali pomagati. Velik broj Mađara izabrao je zlo umjesto dobra, sramotno umjesto časnog', rekao je Orban na komemoraciji održanoj jučer na budimpeštanskom židovskom groblju. Svaka treća žrtva Auschwitza bila je iz redova mađarskih Židova.

Pogled na Auschwitz iz bespilotne letjelice; snimljeno prije tri mjeseca


Povodom Dana sjećanja na Holokaust svjetskoj se javnosti obratio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a u svom proglasu objavljenom na stranicama UN-a poručio je da se čovječanstvo ujedinilo kako bi se oduprlo nacizmu te da se danas nalazi pred novim ispitom.

'Manjine se posvuda često suočavaju s netrpeljivošću. Međuvjersko nasilje i ostali oblici netolerancije su u porastu. Antisemitski napadi se nastavljaju, a Židove se i dalje ubija samo zato što su Židovi. Ranjive zajednice na cijelom planetu nastavljaju pokapati svoje mrtve te živjeti u strahu od novog nasilja', poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.