TOTALNI RASPAD

I Damir Ljubić napustio HDZ 1990.

30.04.2014 u 20:03

Bionic
Reading

Član predsjedništva HDZ-a 1990. Damir Ljubić, koji je i državni ministar za izbjeglice u vijeću ministara BiH, napustio je u srijedu tu stranku te podnio ostavku na sve dužnosti zbog neslaganja s odlukama vrha stranke

Ljubić se priključio većem broju dužnosnika koji su napustili HDZ 1990. protiveći se odlukama o ujedinjenju sa strankom HSS-NHI Krešimira Zubaka te izbjegavanjem sudjelovanja na izborima zajedno s drugim strankama Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su najavile zajednički nastup. Zbog takvih stajališta protiv Damira Ljubića je stranačko vodstvo na sjednici u subotu u Usori pokrenulo stegovni postupak kojega je on usporedio s inkvizicijom, jer se navodno ne zna tko ga tereti za kršenje stranačkog statuta niti tko će voditi stegovni postupak.

'Da se ne bi zamarali dosadnim i mučnim stegovnim postupkom jer vremena ionako nemaju puno, ovim pismom im hoću olakšati posao, te neopozivo napuštam sve stranačke funkcije i istupam iz članstva', naveo je Damir Ljubić u ostavci upućenoj stranci.

Sadašnje stranačko vodstvo je optužio da radi na stvaranju novih antihrvatskih političkih saveza iz kojega bi bile isključene političke stranke s većinskom potporom hrvatskih birača, kao što je sada slučaj s vladom Platforme u Federaciji BiH koju su uspostavile dvije najsnažnije bošnjačke stranke SDP i SDA te dvije hrvatske stranke s marginalnom potporom Hrvata, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak braće Lijanovića iz Širokog Brijega.

Iz stranke je u utorak istupio i njezin utemeljitelj Božo Ljubić, koji je bio višegodišnji predsjednik, tvrdeći da je ta stranka napustila politiku koju je vodila te da više u biti i nije HDZ za kojega se on borio. Prethodno je ostavku podnio član glavni tajnik HDZ-a 1990. Josip Merdžo, član predsjedništva Slaven Bevanda te predsjednik gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostara Slaven Raguž zbog neslaganja s odlukama vrha stranke.

Stranku su napustili i ostavke podnijeli članovi i dužnosnici županijske organizacije stranke sa sjedištem u Sarajevu te u općinskom odboru u Širokome Brijegu.

Visoki dužnosnici stranke Ragužu i ostalim članovima vodstva pritom su zamjerili odbijanje da na predstojećim izborima nastupi sa zajedničkim listama s HDZ BiH i još osam manjih stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor (HNS), zamišljen kao nadstranačko tijelo koje bi definiralo opće smjernice politike hrvatskih stranaka u BiH.

Predsjednik ove stranke Martin Raguž u utorak u Sarajevu je izjavio kako je okončan proces profiliranja ove stranke u demokratsku stranku europske narodnjačke orijentacije, te dodao da stranka proživljava pročišćenje.