i dalje traje potraga

Pronađena tri tijela posade potonulog talijanskog tegljača; kapetan 'Splita' o dramatičnom spašavanju: 'Ovako nešto nisam doživio u 45 godina'

19.05.2022 u 17:48

Bionic
Reading

Prema izvješću koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo od Središnjice za traganje i spašavanje na moru - MRCC Rijeka, pronađena su tijela tri člana posade talijanskog tegljača „Franco P“, a nastavlja se koordinirana akcija traganja MRCC Rijeka i Roma za preostalo dvoje članova posade

Podsjetimo, u srijedu oko 21.00 sat, MRRC Rijeka zaprimila je informaciju o potonuću tegljača „Franco P“ na crti razgraničenja područja nadležnosti traganja i spašavanja Hrvatske i Italije, nakon čega je pokrenuta zajednička akcija traganja i spašavanja koju predvode MRCC Rijeka i MRCC Roma.

Na tegljaču „Franco P“, koji plovi pod talijanskom zastavom, nalazilo se šest članova posada. Jedan član posade (zapovjednik broda) je spašen, a za njih pet se tragalo te su, kao što je navedeno, tijela tri člana posade pronađena i nastavlja se akcija traganja za preostalo dvoje članova posade.

„Franco P“ u teglju je imao pomoćni objekt „AD3“, na kojem se nalazilo 12 osoba, koje nisu bile ugrožene, a akciju zbrinjavanja teglenice preuzeo je MRSC Bari i trenutno se nalazi u vodama pod jurisdikcijom MRCC Rome.

U akciju traganja i spašavanja bili su uključene hrvatska i talijanska obalna straža, Lučka kapetanija Dubrovnik, brod Jadroplova „Split“ te pet brodova koji su se nalazili u blizini - jahta „Anna“, teretni brod „Comanche“, tegljač „Paul“ te tankeri „Astrea“ i „Crown 2“.

Potraga se nastavlja zrakoplovom i brodom Obalne straže Talijanske Republike i brodom „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik.

U potragu za nestalim članovima posade talijanskog tegljača "Franco P" uključio se i zrakoplov HRZ-a Pilatus PC-9M te obalni ophodni brod OOB-31 "Omiš", izvijestilo je Ministarstvo obrane u četvrtak.

Kapetan 'Splita' o spašavanju: Ovako nešto nisam doživio u 45 godina

Satelitskim telefonskim vezama novinari Slobodne Dalmacije dobili su u četvrtak ujutro kap. Željka Sušića, zapovjednika broda "Split", iz flote splitskog Jadroplova, koji je tijekom prethodne noći (između srijede i četvrtka) prvi priskočio upomoć pomorcima potopljenog talijanskog tegljača "Franco P", spasivši njegova zapovjednika Giuseppea Petraliu usred južnog Jadrana, gdje su dubine najveće.

'Vladala je velika solidarnost, čitava posada bila je na visini i zato sam ispunjen ponosom. Plovim četrdeset i pet godina i ovako nešto nisam doživio, da se nađem u situaciji gdje rukovodim akcijom traganja i spašavanja, da spašavamo život brodolomcima', kazao je Sušić.

Brod 'Split' vraćao se iz Turske kada su dobili poziv talijanske službe spašavanja', kazao je Sušić.

'Uočili smo jednog utopljenika u 22.40 sati, prišli smo mu i u roku od četiri minute bio je spašen na palubi našeg broda. Nabasali smo na njega baš kao što smo i mislili da će biti: zato smo se puštali niz vjetar i struju, bez vlastitog pogona, što nas je odvelo k njemu. Čovjek je bio u šoku i pothlađen. Uspio je reći da je on Giuseppe Petralia, zapovjednik talijanskog tegljača i da su potonuli u 20.30 sati. Spašeni talijanski zapovjednik uspio nam je reći da ni sam ne zna što se točno dogodilo, a odvijalo se jako brzo. Došlo je do neobjašnjivog prodora mora u krmeni dio tegljača. Remorker je i potonuo krmom, za svega deset minuta. Posada tegljača u zadnji čas uspjela je otpustiti tegalj s maonom na kojoj je bilo jedanaest ljudi: sedmorica članova posade i četiri mehaničara', opisuje kapetan.

Spašeni Petralia ispričao je hrvatskim pomorcima sa "Splita" da je posada tegljača zatim na brzinu poskakala u more. Nisu imali vremena ni za navući pojaseve za spašavanje, niti za lansiranje samonapuhujuće splavi, ali ona se i sama aktivirala kada je remorker potonuo. Talijani s remorkera tek su uspjeli zgrabiti po koji spasilački kolut.