JOŠ NIŠTA OD JESENI

I dalje oko +30, kiša tek u nedjelju

13.09.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Ovaj tjedan nas u Hrvatskoj i dalje očekuje ljetno vrijeme s temperaturama oko ili blizu 30 stupnjeva Celzijusovih, javljaju prognostičari

U četvrtak će u unutrašnjosti biti nekoliko stupnjeva hladnije, ali i dalje većinom sunčano. Osvježenje će u naše krajeve donijeti sjeveroistočni vjetrovi, a temperature zraka većinom će se kretati između 24 i 28 °C.

Na Jadranu će u četvrtak također biti sunčano uz slabu do umjerenu, a podno Velebita prolazno i jaku buru. Temperature će i dalje biti između 28 i 32 °C.

U petak ujutro u unutrašnjosti će biti svježe uz mogućnost kratkotrajne magle, no danju će ponovno posvuda biti sunčano i iznadprosječno toplo. Jutarnja temperatura kretat će se od 8 do 13 °C, a dnevne od 23 do 27 °C.

Na Jadranu će u petak ujutro biti toplo, a danju sunčano. Temperature će se ujutro kretati između 16 i 20 °C, dok će najviše dnevne i dalje biti između 27 i 31 °C.

U subotu će u cijeloj zemlji biti sunčano i toplo. Ujutro su u unutrašnjosti moguće kratkotrajne magle uz temperaturu od 9 do 14 °C. Najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od 24 do 29 °C. Na Jadranu će jutarnje temperature biti između 16 i 20 °C, a najviše dnevne oko 30 °C.

U nedjelju će u početku biti posvuda sunčano, no tijekom dana očekuje se postupan porast naoblake koji će prvo stići na sjeverni Jadran i u sjeverozapadne krajeve pa bi krajem dana ponegdje mogla pasti kiša. Puhat će južni vjetrovi koji će donijeti sparinu i lošu biometeorološku situaciju, a temperature će se i dalje kretati oko 30.

U ponedjeljak će u cijeloj cijeloj Hrvatskoj biti više oblaka, a u mnogim krajevima i kiše. Temperatura zraka će se sniziti, međutim čini se da će to biti tek kraće pogoršanje vremena koje bi moglo potrajati nekoliko dana, tako da zasada nije moguće reći da nam konačno stiže jesen, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

13. rujna 1922. godine u libijskoj pustinji Al Azizja izmjerena je temperatura 58 °C.

14. rujna 1967. godine u Rijeci je palo 188 mm kiše koja je uzrokovala poplave.

15. rujna 1987. godine u razdoblju neobično toplog vremena u Mostaru je izmjereno 40,6 °C.

Jedna narodna izreka kaže: 'Ako Mauricija sunce grije, po zimi oštar vjetar brije', što znači da bi zima koja nam stiže mogla biti hladna.

Izreka 'Sveti Kuzma i Damjan, slivaj vino u badanj' ukazuje na to da dolazi vrijeme za berbu grožđa i pravljenje vina.