VREMENSKA PROGNOZA

Pljuskovi s grmljavinom u dijelu Hrvatske, oglašen alarm zbog vjetra

04.03.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Cijeli obalni pojas danas je pod žutim upozorenjem zbog jakog, mjestimice i olujnog juga na sjevernom Jadranu, koje će tijekom dana okrenuti na buru, podno Velebita s olujnim udarima. Ponegdje se očekuju lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito na jugu Istre i na dijelu Kvarnera. Za kontinentalnu Hrvatskoj nema upozorenja

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za ponedjeljak prognozira pretežno oblačno s povremenom kišom na Jadranu te u predjelima uz njega, a osobito duž dalmatinske obale i na otocima i obilnijom oborinom te izraženijim pljuskovima praćenim grmljavinom. U istočnim i središnjim predjelima unutrašnjosti uglavnom suho i sa sunčanim razdobljima. Na kopnu vjetar većinom slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku i istočni. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti te na sjevernom dijelu i otvorenom moru okrenuti na buru. Najviša dnevna temperatura većinom između 13 i 18 °C, u gorju ponegdje i niža.

U Zagrebu se očekuje promjenljivo oblačno i uglavnom bez oborine. Vjetar većinom slab, poslijepodne do umjeren sjeveroistočni, u okolnom gorju s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura oko 17 °C.

Istočna Hrvatska

Ujutro djelomice sunčano, potom promjenjiva naoblaka, a lokalno uglavnom u dijelu Posavine može pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

Središnja Hrvatska

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te uglavnom suho. Malo kiše može pasti ponajprije na širem karlovačkom području. Vjetar slab sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

  • +8
Kiša u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin

Gorski kotar i Lika

Prevladavat će oblačno i povremeno će biti kiše, češće u Lici, dok će je u Gorskom kotaru biti uglavnom mjestimice prijepodne. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni, u Lici i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6, a najviša dnevna između 12 i 15 °C.

Istra

Tijekom noći naoblačenje ponegdje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, većinom prema otvorenom moru te na jugu Istre. Mjestimice je moguća obilna oborina. Krajem dana smanjenje naoblake. Umjereno do pojačano, prema otvorenom moru i jako na udare olujno jugo slabjet će prijepodne i okretati na istočnjak i buru, a prema otvorenom moru na sjeverozapadni vjetar. More će biti umjereno valovito, prijepodne mjestimice valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 10 do 12 °C, u unutrašnjosti Istre od 7 do 9 °C, a najviša dnevna od 13 do 15 °C.

  • +2
Opatija: Olujno jugo i valovi razbili betonski dio kupališta Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Sjeverni Jadran

Promjenljivo oblačno. Mjestimična i povremena kiša vjerojatnija je prijepodne, kada će lokalno biti i grmljavine. Jako i olujno jugo postupno će okretati na sjeverozapadnjak, uz obalu i buru. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

Dalmacija

Pretežno oblačno te kišovito. Povremena kiša, mjestimice i obilnija, a lokalno i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Jako i olujno jugo okretat će na sjeverozapadnjak, na sjeveru uz obalu i buru. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 13, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike bit će nepovoljnije uz Jadran nego u ostatku zemlje. Meteoropati se mogu žaliti na umor, slabiju koncentraciju i glavobolju. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane, zbog čega savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora i pridržavanje savjeta liječnika.

Izgledi vremena do četvrtka

Vrlo promjenljivo uz mjestimičnu te povremenu kišu, u najvišem gorju u srijedu i četvrtak i susnježicu i snijeg. Najviše sunčanih razdoblja bit će u utorak, a oborina će biti najčešća u srijedu, pri čemu su lokalno tada mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren, većinom sjeveroistočni. Na Jadranu u utorak sjeverozapadnjak, u srijedu na sjeveru bura, a u Dalmaciji jugo i jugozapadnjak, u četvrtak duž cijele obale bura, na sjeveru i vrlo jaka. U utorak temperatura bez veće promjene, a od sredine tjedna manje toplo.