BLOKIRANA VANJSKA POLITIKA

I dalje neizvjestan kraj slovenske blokade

23.02.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar izjavio je da je još prerano reći kada će Ljubljana deblokirati poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Time ostaje upitan završetak hrvatskih pristupnih pregovora

Slovenija nastavlja sa svojom blokadom, jer i dalje blokira poglavlje za koje nema razloga za blokadu. Slovenski ministar Žbogar je novinarima u Bruxellesu poručio kako se tek sada Slovenija može pozabaviti poglavljem Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, jer se prije toga bavila poglavljima Okoliš i Ribarstvo koje je prošloga tjedna Hrvatska otvorila na Međuvladinoj konferenciji.

Žbogar je poručio kako se blokirano poglavlje 'može široko tumačiti u području dobrosusjedskih odnosa'. On je dodao da je Slovenija upravo u to poglavlje prenijela uvjete iz nekih drugih poglavlja i sada se mora pomno baviti tim pitanjem, jer, naglašava Žbogar, Slovenija za to ranije nije imala vremena.

Hrvatska strana i njezin glavni pregovarač Drobnjak naglasili su prošlog petka u Bruxellesu kako ne vide razloga zašto Slovenija i dalje blokira poglavlje u kojem nema nikakvih mjerila za otvaranje. Hrvatska se ipak nada da će tijekom španjolskog Predsjedništva do kraja lipnja otvoriti još preostala tri poglavlja Vanjsku, obrambenu i sigurnosnu politiku, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

Jučer je Žbogar razgovarao i s povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom. Žbogar je novinarima kazao da je razgovarao o proširenju i konferenciji o zapadnom Balkanu koju zajednički pripremaju Hrvatska i Slovenija. Konferencija bi se trebala održati u ožujku na Brdu kod Kranja. Veliku konferenciju o zapadnom Balkanu namjerava organizirati i španjolsko Predsjedništvo i to u lipnju u Sarajevu.