DIGITALNO DOBA

I britanski Independent ukida tiskano izdanje

12.02.2016 u 13:56

Bionic
Reading

Britanski dnevni list Independent i nedjeljno izdanje Independent on Sunday uskoro će postojati samo na internetu. Ukidanje tiskanih izdanja do kraja dana najavit će Evgeny Lebedev, vlasnik izdavačkih kuća Evening Standard i Independent Print, piše britanski Guardian

Podsjetimo, časopis Penthouse objavio je polovicom siječnja da nakon 51 godine ukida svoje tiskano izdanje. Tekstovi i fotografije Penthouse od tada se mogu pročitati, odnosno pogledati, samo u digitalnom izdanju.

Američki tjednik Newsweek s 80-godišnjom tradicijom svoje je posljednje tiskano izdanje objavio još 31. prosinca 2012., a od 2013. dostupan je samo u digitalnom obliku.

Prethodno je tiskano izdanje ukinula i Enciklopedija Britannica. Posljednje papirnato izdanje od 32 toma najpoznatije tiskane enciklopedija na svijetu izašlo je 2010. u samo 8.500 primjeraka. Tom je prilikom predsjednik tvrtke Encyclopaedia Britannica Jorge Cauz ustvrdio da će neki ljudi biti tužni i nostalgični. 'No mi imamo bolji alat. Web-stranica se neprestano ažurira, puno je šira i ima multimedije', objasnio je Cauz.

Istraživač Antarktika Ernest Shackleton, koji je sa sobom na ekspediciju ponio Enciklopediju Britannicu i morao je spaliti kako bi se zgrijao, kazao je da 'to ne možete napraviti s internetom'.