SVJETSKI DAN MLADIH

I Bozanić s Papom u Madridu

18.08.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI doputovao je u četvrtak u četverodnevni posjet Španjolskoj koji će kulminirati u nedjelju velikom misom u zračnoj luci Cuatro Vientos u Madridu, na kojoj se očekuje dva milijuna ljudi, prenose agencije

Papa će u Madridu sudjelovati na 26. svjetskom danu mladih koji je počeo u utorak i traje do nedjelje, a na kojemu se očekuje više od milijun mladih katolika iz 193 zemlje svijeta. Na susretu što se organizira pod geslom 'Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni u vjeri' sudjeluju i hrvatski hodočasnici, a u Madridu je i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić koji će u petak održati katehezu za sudionike s hrvatskog govornog područja te predvoditi misno slavlje.

Oko pet tisuća ljudi okupilo se u srijedu navečer u središtu Madrida prosvjedujući protiv troškova Papina posjeta u vrijeme gospodarske krize u zemlji i vladina nametanja strogih mjera štednje. Prosvjednici su se sukobili s policijom i tom je prigodom lakše ozlijeđeno jedanaest osoba, a sedam je uhićeno.

Troškovi Papina boravka u Španjolskoj izazvali su lavinu kritika različitih skupina, od ateista, nezadovoljne mladeži, aktivista za prava homoseksualaca do svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 milijuna eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos.

Prosvjednici, koji su nosili transparente 'Ništa za Papu iz moga poreza' i 'Papa putuje, Papa plaća', kažu da nemaju ništa protiv Papina dolaska, ali im smeta što to plaćaju iz vlastita džepa.

Papin posjet i Svjetski dan mladih osiguravat će više od 10.000 redarstvenika, a 30.000 volontera će se pobrinuti za internu organizaciju. Organizatori ističu da porezni obveznici neće imati nikakvih troškova zbog skupa, dapače trebao bi donijeti 100 milijuna eura španjolskim tvrtkama i trgovinama. Sami hodočasnici snose 70 posto troškova, a ostatak privatni sponzori, kažu organizatori koji procjenjuju da će susret stajati između 55 i 62 milijuna eura.

Nešto ranije je obavljeno da će svećenici koji će ispovijedati na skupu katoličke mladeži u Madridu ovaj tjedan moći mladim hodočasnicima, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostiti grijeh pobačaja.

Prekid trudnoće je grijeh koji se prema crkvenom zakonu kažnjava ekskomunikacijom. 'Ovaj (ustupak) je odobren da bi vjernicima koji će nazočiti proslavama Svjetskog dana mladih bilo lakše uživati u plodovima božanske milosti', navodi se u izjavi madridske nadbiskupije.

U madridskom parku Retiro, gdje će se u subotu održati masovna ispovijed, podignuto je 200 montažnih bijelih kabina. U tim će kabinama svećenici na raznim jezicima slušati ispovijedi mladih hodočasnika koji će u Španjolsku doći iz 193 zemlje svijeta.

Papa Benedikt XVI u jednoj će od tih kabina slušati ispovijedi troje hodočasnika u subotu ujutro, uoči mise na kojoj će sudjelovati 6000 ministranata.