pandemija koronavirusa

HZZO snizio cijenu PCR testova na covid-19, pogledajte koliko će koštati ubuduće

29.06.2022 u 11:30

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je održalo 55. redovnu sjednicu na kojoj je, među ostalim, usvojena odluka o pojeftinjenju PCR testova na covid-19

U priopćenju koje je HZZO poslao medijima, navodi se kako je 'od početka epidemije došlo do značajnijih promjena u opskrbi potrebnim reagensima i smanjenja cijene reagensa. S obzirom na nove okolnosti na tržištu, veću dostupnost i povoljnije cijene reagensa utvrđena je niža cijena za provođenje dijagnostičkog postupka PCR testiranja na bolest COVID-19. Nova cijena koju će HZZO plaćati svojim ugovornim ustanovama za PCR testiranje na COVID- 19 je 276,56 kuna'.

  • +2
Testiranje na covid-19 Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Doneseno je još nekoliko odluka, među njima, proveden je postupak godišnjeg usklađivanja cijena lijekova te su uvrštena nova pomagala na liste pomagala.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

'HZZO je proveo postupak godišnjeg usklađivanja, odnosno snižavanja cijena lijekova za ukupno 513 originalnih pakiranja. Cijena je snižena za 391 lijek s Osnovne liste, te za 122 lijeka s Dopunske liste. Na Osnovnu listu uvršteno je 8 lijekova koji su se do sada nalazili na Dopunskoj listi. Također, za 114 lijekova je na Dopunskoj listi smanjen iznos doplate za osigurane osobe. U redovnoj proceduri su na liste lijekova HZZO-a stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici već postojećih lijekova na listi. Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljeno je jedno istovrsno pomagalo iz skupine ortoza za nožni zglob i stopalo. Na Dodatnu listu su stavljena 3 nova pomagala s višom razinom cijene u odnosu na pomagala s Osnovne liste, a to su stopalo od ugljičnih vlakana (za visoko aktivne), jednoosovinsko koljeno-hidraulično i višeosovinsko koljeno- hidraulično', navodi se u priopćenju HZZO-a.