ODBACUJU OPTUŽBE

HZMO odgovorio radnicima: Samo rade pritisak radi boljih pregovaračkih pozicija

16.04.2019 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) reagirao je u utorak na prosvjed koji je održan u organizaciji Radničkog sindikata HZMO-a, ocijenivši kako se radi o pritisku radi ostvarivanja boljih pregovaračkih pozicija u pregovorima između poslovodstva i predstavnika sindikata o sporazumu kojim se uređuje djelovanje sindikata i prava sindikalnih povjerenika u HZMO-u.

HZMO odbacuje tvrdnje organizatora prosvjeda o lošoj organizaciji posla u Zavodu, niskim plaćama i premalom broju radnika na provedbenim poslovima, tvrdeći da se radi o netočnim i paušalnim osobnim stavovima pojedinaca bez pravog uporišta i mogućnosti sagledavanja stvarnog stanja stvari u HZMO-u.

Tvrdnje oko nedostatne ažurnosti pri donošenju rješenja iznimno su nekorektne i netočne. Zavod usprkos izazovu prilagodbi nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju bilježi pozitivne pomake u ažurnosti rješavanja predmeta i još kvalitetniju podršku korisnicima usluga, tvrdi HZMO u priopćenju.

U 2018. godini ukupno trajanje postupka smanjeno je za 28,4 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Bilježi se povećani broj zahtjeva za mirovinska prava, tako da je ukupni broj podnesenih zahtjeva bio 222 863 (8,2 posto više nego u 2017.) a broj riješenih zahtjeva 229 934 (8,1 posto više nego u 2017.), od čega je u roku 60 dana riješeno 141 593 (7 posto više nego u 2017.).

Iako postoji određeni broj predmeta koji se zbog objektivnih razloga rješavaju u roku dužem od 60 dana (utvrđuju se inozemni staževi, provodi vještačenje i sl.), u 2018. su zamjetni pozitivni pomaci te je prosječno trajanje postupka kod starosnih mirovina ispod 60 dana, što je rezultat poboljšanja u organizaciji poslovanja, modernizacije poslovnih procesa, jačanja informatičke podrške i novih kadrovskih rješenja, kaže se u priopćenju.

U HZMO-u radi 2731 zaposlenik, od čega 2022 na temeljnim poslovnim procesima, poput poslova ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, a 709 na potpornim poslovnim procesima. Dakle, suprotno tvrdnjama predstavnika Radničkog sindikata tri četvrtine zaposlenih angažirano je na temeljnim poslovnim procesima, tvrdi se u priopćenju.

Prosječna plaća u Zavodu je od svibnja 2017., kada je bila 7.480 kn bruto, do ožujka 2019. porasla na 8.235 kn bruto što je porast od 10 posto. Kroz Kolektivni ugovor za HZMO iz siječnja 2018. zaposlenicima su dodatno povećana materijalna prava kao i dani godišnjeg odmora, omogućena mentorstva, dodatak na uspješnost, sufinanciranje sindikalno-sportsko rekreativnih susreta, sistematski pregledi svake dvije odnosno tri godine, itd.

  • +17
Prosvjed radnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

HZMO je radi osiguravanja unapređenja i razvoja ljudskih resursa započeo s projektom jačanja administrativnih kapaciteta HZMO-a, korištenjem sredstava Europskog socijalnog fonda kroz provedbu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Svrha projekta je edukacija radnika, čime se omogućuje podizanje administrativnih kapaciteta kroz brže i kvalitetnije obavljanje radnih zadataka i pomoći da se Zavod transformira u modernu javnu instituciju, naglašava se u priopćenju.