mjere zaštite

HZJZ izdao preporuke za izborna povjerenstva

27.05.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali držati članovi izbornih tijela, konkretno povjerenstava

Državno izborno povjerenstvo (DIP) već je imenovalo povjerenstva 11 izbornih jedinica koja će pak imenovati gradska i općinska povjerenstva, a kroz sve njih bit će angažirano oko osam tisuća članova, doznaje se u DIP-u.

Uz poštivanje općih zaštitnih mjera, fizičku udaljenost, nošenje maski u zatvorenim prostorima, Zavod povjerenstvima preporučuje i određene prostorne i sanitarne standarde.

Jedna je od njih da radne prostore prozračuju otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacije, a ako je koriste da pozornost posvete stanju filtera.

Površine koje često koriste (ručke na vratima, prekidače) nužno je dezinficirati prije i nakon završetka radnog vremena te minimalno još jednom za dnevne stanke ili oko sredine radnog vremena. Radne površine treba dezinficirati i češće, primjerice svakih sat vremena, a ako je moguće na pultovima i stolovima preporučuje se ugraditi zaštitna pregrada.

Prije nego počnu raditi, članove izbornih povjerenstava i njihovih stručnih timova treba educirati o svim mjerama koje se provode. Najveći broj osoba koje istodobno mogu biti u prostoriji treba odrediti sukladno veličini, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od metra i pol.

U radnim prostorima i sjedeća i stajaća mjesta treba rasporediti, odnosno obilježiti na udaljenosti od 1, 5 metara, a kod kretanja držati fizičku udaljenost.

Dolaze li povjerenstvu neke druge osobe, preporučuje se rasporediti njihov dolazak, prakticirati dezinfekciju ruku, nositi maske ako se ne može osigurati udaljenost od metra i pol.

Prije dolaska u smjenu, članovi izbornih povjerenstava trebaju izmjeriti temperaturu i ako je viša od 37,2 C, ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo kakve simptome bolesti, trebaju se javiti nadređenom i ne dolaziti dok se telefonski ne jave nadležnom obiteljskom liječniku.

Ako je predviđeno da im radno vrijeme traje dulje od uobičajenog, rad treba organizirati u dvije smjene, uz stanku od minimalno sat vremena koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora i površina.

Prateće osoblje, dostavljači i sl. svoj dolazak povjerenstvu najavljuju telefonski, kod kuće mjere temperaturu i ako je viša od 37,2 C, odnosno ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo kakve simptome bolesti, odgađaju dolazak.