primovakcinacija

HZJZ izdao preporuke o obveznom cijepljenju: Što se ne smije odgoditi?

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2020 11:28
  • Objavljeno 04.05.2020 u 11:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je u ponedjeljak preporuke o provedbi Programa obveznog cijepljenja djece istaknuvši kako nema medicinskog razloga za odgađanje cijepljenja zbog epidemije koronavirusa, ali treba omogućiti posebne termine za cijepljenje

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno treba nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi, kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju, ističe HZJZ.

To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, primarno hripavca i ospica. HZJZ navodi da revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duže razdoblje, ali predlažu revakcinacije do kraja svibnja.

Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata), gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već u svibnju, odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Preporučuje se da se prilikom provedbe cijepljenja osigura da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, odnosno omogućiti posebne termine za cijepljenje djece, koje roditelji trebaju poštivati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!