INFRASTRUKTURA SE RADI, PROMET SE UKIDA?!

HŽ: Nećemo izolirati Dalmaciju

13.03.2014 u 19:28

Bionic
Reading

Tvrtka Hrvatske željeznice - prijevoz putnika još uvijek se nije oglasila o prosvjedima iz Dalmacije zbog ukidanja regionalnog središta u Splitu, što će dovesti do ukidanja nekoliko desetaka radnih mjesta i cijeli jug zemlje staviti pod nadležnost centra u Rijeci

No reagirala je druga tvrtka iz sustava HŽ-a, Infrastruktura, u kojoj tvrde da nije istina to da se Dalmacija zanemaruje. 'Molimo predstavnike medija da u prikazivanju željezničke stvarnosti u Dalmaciji razlučuju probleme organizacijskih promjena kod željezničkih operatera od planova modernizacija pruga prema i u Dalmaciji, za koje je zadužena HŽ Infrastruktura', stoji u njihovoj reakciji.

Zasmetali su ih naime izrazi poput onoga da se 'izolira Dalmacija' ili da se 'pruge južno od Ogulina gotovo i ne spominju'. U HŽ Infrastrukturi žele kazati da će pruge i dalje postojati, i to sve bolje, a to što na njima neće biti previše vlakova - nije njihov problem, već druge HŽ-ove tvrtke.

'Itekako imamo svoje vrlo važne i skupe planove za obnovu ličke pruge i zadarske pruge, kao i preoblikovanje splitskog željezničkog čvorišta. U tijeku je obnova pruge Knin - Zadar vrijedna 555 milijuna kuna, rekonstruiraju se kolodvori na ličkoj pruzi u vrijednosti 150 milijuna, mijenjaju se skretnice u Solinu i sanira tunel Dujmovača', pišu iz ove tvrtke.

Dodaju i da se moderniziraju elektroenergetska postrojenja i signalno-sigurnosni uređaji, kao i željeznički prijelazi, u vrijednosti 402 milijuna, a u izradi je studija o elektrifikaciji ličke pruge. Navodno se ozbiljno radi i na redefiniranju splitskog čvorišta i željezničkom spajanju Splita i Trogira.

'Podnijet ćemo svoj dio tereta da veze Zagreba i Dalmacije budu moderne, kvalitetne, sigurne i brze', kunu se u HŽ Infrastrukturi.