ZBOG EPIDEMIJE

HŽ do daljnjega ukinuo noćni vlak između Splita i Zagreba, putnici s rezervacijama to doznali na kolodvoru

26.12.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Zbog epidemije bolesti COVID-19 i velikog smanjenja broja putnika, iz HŽ Putničkog prijevoza su objavili da se od 25. prosinca smanjio broj željezničkih linija u čitavoj Hrvatskoj.

Po novom voznom redu između Splita i Zagreba od Božića prometuje samo jedna linija, koja vozi od ponedjeljka do subote u 8.35, dok nedjeljom i blagdanom vlak prema Zagrebu kreće u 14.28.

Do daljnjeg se ukida noćna pruga iz Splita za Zagreb, prijevoz koji su često koristili i mještani Knina, Drniša i okolice. Također, nema više ni zamjenskih autobusa na relaciji Knin - Zadar - Knin. Time su, preko noći, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Zadarska županija osuđene na jednu liniju nagibnog vlaka dnevno.

Putnici koji su svoje karte unaprijed kupili ili rezervirali, ogorčeni su što je HŽ linije ukinuo bez ikakve prethodne najave. Naime, o ukidanju linija saznali su tek kada su ih na to upozorile djelatnice na šalteru, nakon dolaska na kolodvor, piše Slobodna Dalmacija.

Iz HŽ-a priopćenjem tek kratko navode da je obustava privremena te da izmjene u voznom redu obuhvaćaju oko 16 posto usluge, a odnose se na vlakove s malim brojem putnika.

Od ukupno 821 vlaka izmjene se odnose na 134 vlaka u unutarnjem prijevozu, od kojih 76 privremeno neće voziti, 18 vlakova vozit će na skraćenoj relaciji, a 40 vlakova skratit će razdoblje prometovanja. Uz to, od 25. prosinca ne voze ni zamjenski autobusi na relaciji Knin - Zadar - Knin - poručuju iz HŽ-a.

Također, od uvođenja online nastave u srednjim školama izmijenjen je vozni red 59 vlakova namijenjenih prijevozu učenika, od kojih 47 vlakova ne vozi, a 12 vlakova vozi na skraćenoj relaciji. Izmjene će biti na snazi do početka nastave u drugom polugodištu.