netočna informacija

HŽ demantira Zekanovića: Radovi na pruzi Zaprešić-Zabok po vremenskom planu

18.02.2021 u 11:02

Bionic
Reading

Iz HŽ Infrastrukture u četvrtak su opovrgnuli tvrdnje Hrastovog saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića o kašnjenju radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok poručivši kako radovi teku prema vremenskom planu te će biti završeni u jesen ove godine.

Zekanović je jučer tijekom rasprave u Saboru rekao da pruga Zabok-Zaprešić kasni godinu i pol te da je trebala biti završena 1. listopada 2019.

"Potaknuti netočnom tvrdnjom zastupnika Hrvoja Zekanovića želimo obavijestiti kako se radi o potpuno netočnoj informaciji", stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Ističu da radovi na tom projektu, započeti u ljeto 2018. s ugovorenim rokom završetka 36 mjeseci, teku prema vremenskom planu te će biti završeni u jesen ove godine.

Do sada je, navode, realizirano ukupno 90 posto svih radova, a od 31. listopada 2019. vlakovi prometuju novoprojektiranom trasom.  

Podsjećaju da je projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok vrijedan 614,4 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Dionica obuhvaćena projektom, oko 24 kilometra pruge, proteže se kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Po završetku radova vlakovi će voziti brzinom do 120 kilometara na sat, čime će se vozna vremena putničkih vlakova smanjiti na 28, a brzih vlakova na 14 minuta.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija kolodvora, izgradnja novih perona, pothodnika, nadstrešnica i parkirališta, navodi se, između ostalog, u  priopćenju.