zagađeni zrak

Vukovac: Institucije su nečinjenjem od Broda napravile grad-slučaj

10.02.2021 u 11:37

Bionic
Reading

Zastupnica Ružica Vukovac (DP) prozvala je u srijedu institucije države da su svojim nečinjenjem od Slavonskog Broda napravile grada slučaj, ističući kako je proteklih dana zagađenje zraka u njemu „bilo ekstremno i iznimno opasno za ljudsko zdravlje“

Zagađenje zraka u Brodu je bilo ljubičasto obojeno, odnosno ekstremno i iznimno opasno za ljudsko zdravlje, rekla je zastupnica u raspravi na slobodnu temu, podsjetivši da se Brođani s onečišćenjem zraka bore duže od 12 godina. Ustav definira da država osigurava uvjete za zdrav okoliš, naglasila je.

Od Vlade, Brodsko-posavske županije i Grada zatražila je da poduzmu sve u cilju zaštite života i zdravlja građana Broda i županije, a što to uključuje evidentiranje izvora zagađenja, njihovu vrstu i količinu poduzimanje sankcija.

Zastupnik Vilim Matula (ZLB) problematizirao je suglasnost koju je hrvatska Vlada 30. prosinca 2020. dala Gradu Varaždinu za zaduživanje, izdavanjem municipalnih obveznica, u iznosu od 67 milijuna kuna.

Time se financira tzv. integralna nagodba iz ljeta 2020., kojom gradonačelnik Ivan Čehok želi osigurati da se (provedu) pravni poslovi koje je, u ime Grada, sklopio od 2008. do 2011. s tvrtkama u vlasništvu obitelji Patafta i Hrvoja Vojvode, bivšeg predsjednika varaždinskog HDZ-a. Patafta je danas potpredsjednik Gradskog vijeća, kazao je zastupnik.

Tvrdi i kako je Vlada obavještena o nekoliko spornih elemenata integralne nagodbe za koju je izdala suglasnost te istaknuo kako „postoji osnovana sumnja da je tom nagodbom počinjeno novo kazneno djelo“.

„Znači situacija u Varaždinu je jedna u nizu gdje svjedočimo o toleranciji Vlade i HDZ-a na korupciju“, rekao je Matula i ustvrdio da je ta odluka donesena zahvaljujući političkom utjecaju Damira Habjana, predsjednika varaždinskog HDZ-a, saborskog zastupnika i člana Odbora za pravosuđe.

Hrvoje Zekanović (HS) podsjetio je da se danas obilježava Stepničevo, dan smrti blaženog Alojzija Stepinca, pa pozvao kolege da izaberu žele li biti sličniji njemu ili Jakovu Blaževiću, čovjeku koji je bio najodgovorniji da se Stepinca osudi na 16 godina stroge robije, ali i koji je 1978. potpisao zakon o pobačaju.

Donositelj tog lošeg zakona je isti čovjek koji je osudio i presudio blaženom Stepnicu, izaberite jeste li vi Jakov Blažević ili želite biti sličniji onome što je Stepinac govorio o pobačaju, rekao je kolegama, pa podsjetio da je Stepinac govorio da je pobačaj zlo u sebi, ubojstvo nevinog čovjeka, golemo socijalno zlo. Blažen Stepinac nije imao ali eksplicitno je branio pravo na život, volio je svoju domovinu, istaknuo je Zekanović.