KOKAINSKI OBLAK NAD KLAGENFURTOM

Hypo oprala 100 milijuna eura narkobosu Darku Šariću

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 25.08.2010 11:47
  • Objavljeno 25.08.2010 u 11:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čini se da na Balkanu nije dug put od političke do mafijaške elite. To najbolje pokazuje slučaj Hypo banke koji je iz svijeta visoke politike, pronevjere i korupcije skrenuo prema mafijaškim šefovima

Ako je vjerovati dokumentima srpskih istražitelja, Hypo banka je oprala 100 milijuna eura tamošnjeg narkobosa Darka Šarića! Novac je iz ilegalnog u legalni prešao preko jedne podružnice Hypo Alpe Adria grupe, a postupak pranja mafijaškog

novca u režiji Hypo banke izveden je na dosjetljiv način.

Prvo je Darko Šarić preko svojih off-shore firmi položio 100 milijuna eura na račune Hypo banke u Lihtenštajnu. Paralelno tome, u periodu između 2007. i 2008. godine dobio je kredit od 81,56 milijuna eura od Hypo Group Netherlands Corporate Finance, nizozemske firme-kćerke sada već ozloglašene koruške banke. Sljedeće godine je pak Šarić dobio kredit od 17,9 milijuna od Hypo Alpe Adria Internationala, a taj novac je otišao na račun građevinskog projekta Blok 67 u kojem je sudjelovao i Miroslav Mišković, vlasnik koncerna Delta.

Ono što se sljedeće dogodilo navodi istražitelje da sumnjaju da je riječ o pranju novca. Naime, Šarić je tek simbolički vraćao kredite: Hypo Netherlands je dobio nazad 5,5 milijuna eura, dok je za drugi kredit uplaćeno tek 2,9 milijuna eura. Ostatak duga je Hypo banka namirila iz već postojećih novčanih sredstava Darka Šarića koja je držao u banci. Ukratko, položio je 100 milijuna eura, što je zaradio krijumčarenjem droge, na račun Hypo banke te dobio manje-više toliko nazad, samo sada kao legalan bankovni kredit. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez znanja najmoćnijih ljudi Hypo banke.

Šarić je u travnju ove godine u Srbiji optužen zbog krijumčarenja 2,7 tona kokaina te se trenutno nalazi u bijegu. Iz Hypo banke, koju je austrijska država spašavala početkom 2009. od bankrota, poručuju da im je u interesu raščišćavanje sumnjive poslovne prošlosti te da će surađivati sa srpskom policijom u ovom slučaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi