SATIRIČKA HAUBICA

HVIDR-a osudila Novosti, a oni pozvali da se 'zaustavi Srbovo srbovanje'

15.08.2015 u 16:37

Bionic
Reading

HVIDR-a je u subotu osudila te sramotnim i brutalnim omalovažavanjem hrvatske himne nazvala satirički intoniran izmijenjeni tekst hrvatske himne na portalu Novosti, koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće (SNV). Redakcija samostalnog srpskog tjednika Novosti se pak oglasila pozivom da se 'zaustavi Srbovo srbovanje'

"Ovim putem najoštrije osuđujemo najnovije teške provokacije urednika i novinara portala 'Srpske novosti', izdavača Srpskog nacionalnog vijeća, te odgovorne osobe saborskog zastupnika Milorada Pupovca, odnosno njihovog sramotnog i brutalnog omalovažavanja hrvatske himne, a koji postupci na najbrutalniji način vrijeđaju nacionalne osjećaje te predstavljaju kršenje odredaba Ustava Republike Hrvatske, kao i Zakona o grbu, zastavi i himni", priopćio je predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Odgovorne osobe tog portala, kao glasila srpske nacionalne manjine, prozvao je da se godinama "besramno izruguju sa hrvatskom državom i njezinim temeljima, nacionalnim i državnim simbolima, hrvatskim braniteljima, ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i svim žrtvama velikosrpske agresije na našu državu".

Posebice je primjetno, dodaje, da se takvi napadi intenziviraju u vrijeme obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, naročito povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te vojno-redarstvene akcije "Oluje" i pada herojskog grada Vukovara. "Očito je da se iste osobe ne mogu pomiriti s porazom velikosrpske politike i stvaranjem hrvatske države", navodi Đakić.

Ističe kako se ovakvim "nerazumnim i bezobzirnim postupcima" odgovornih osoba navedenog glasila, a posebice predstavnika iz redova saborskih zastupnika, dakle osoba koji sudjeluju u zakonodavnoj vlasti RH, nanosi i šteta velikoj većini pripadnika srpske nacionalne manjine, koji su sudjelovali u obrambenom Domovinskom ratu i svih koji su poštuju svoju domovinu u kojoj rođeni i u kojoj žive, bez obzira na svoju nacionalnu pripadnost.

"Posebice zabrinjava činjenica da se djelovanje ovog portala, kao i Srpskog nacionalnog vijeća, financira najvećim dijelom iz državnog proračuna Republike Hrvatske, te se tako manipulira novcem svih hrvatskih poreznih obveznika u svrhu omalovažavanja nacionalnih simbola i temelja naše države. Posebice je bolna ova najnovija provokacija i omalovažavanje hrvatske himne te tražimo žurno postupanje državnog odvjetništva RH i sankcioniranje odgovornih za kršenje odredaba Ustava RH i Zakona o grbu, zastavi i himni", zaključuju u HVIDR-i.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb u petak je pozvao na obustavu financiranja SNV-a iz hrvatskog državnog proračuna i to zbog, kako je rekao, neprihvatljivog vrijeđanja državnih i nacionalnih simbola. HSP je zbog toga kazneno prijavio tjednik "Novosti", odnosno njegov internetski portal, SNV i njegova predsjednika i saborskgo zastupnika Milorada Pupovca kao izdavača portala, Ivicu Đikića kao glavnog urednika te Tamaru Opačić kao izvršnog urednika portala, kao i novinara Nikolu Bajta.

Novosti: Zaustavite provokacije Srba

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti najoštrije osuđuje najnoviji slučaj srbovanja u petak u Rijeci i provokacije upućene dan ranije prema hrvatskoj javnosti i institucijama Republike Hrvatske od strane Srba.

Srb, predsjednik Hrvatske stranke prava, srbovanjem je počeo izazivati najprije u četvrtak kada je institucijama RH kazneno prijavio Srpsko narodno vijeće i njegovog predsjednika te dvoje urednika i jednog novinara Samostalnog srpskog tjednika Novosti i portala Novosti ‘zbog nedopustivog omalovažavanja himne RH’. Srb je potom hrvatskoj javnosti o podnošenju te kaznene prijave uputio priopćenje prepuno neprimjerenog i uvredljivog srbovanja. Srb u priopćenju tako navodi da je ‘način rada ovog portala kao i Srpskog narodnog vijeća usmjeren ne samo na omalovažavanje nacionalnih simbola, već se kontinuirano provodi politika provociranja hrvatskog naroda iskrivljavanjem povijesnih činjenica i omalovažavanjem hrvatskog naroda’. Srb nadalje navodi kako je ‘očito da portal Novosti, odnosno Srpsko narodno vijeće nisu prihvatili, iako je prošlo 25 godina, da je Hrvatska samostalna država u kojoj ne mogu provoditi politiku Srbije i zacrtani program Memoranduma SANU’. Srb dodaje da ‘način rada navedenih nije u cilju promoviranja pozitivnih vrijednosti i dosega u radu srpske narodne zajednice, već je preslika politike iz Srbije’. Srb zaključuje da ‘djelovanje ovog portala za posljedicu ima i učestalo paljenje zastava na istoku Hrvatske, pa tako svjedočimo o paljenju zastava u Vukovaru, Pačetinu i Vinkovcima’.

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti zgrožena je srbovanjem iznesenim u priopćenju Srba i najodlučnije odbacuje sva spomenuta srbovanja proizvedena s očitom namjerom uznemiravanja i provociranja hrvatske javnosti. Kao da mu srbovanja u priopćenju od četvrtka nije bilo dosta, Srb je u petak u Rijeci organizirao i konferenciju za novinare na kojoj je ponovo upražnjavao neprimjereno i uvredljivo srbovanje. Srb je pozvao na obustavu financiranja Srpskog narodnog vijeća zbog ‘neprihvatljivog vrijeđanja državnih i nacionalnih simbola’. Srb je zatim ustvrdio da ‘takvo djelovanje ne predstavlja očuvanje i zaštitu kulture i tradicije Srba u Hrvatskoj, što bi trebao biti zadatak Srpskog narodnog vijeća, osim ako netko ne smatra da je vrijeđanje hrvatskih državnih i nacionalnih simbola tradicija i kultura Srba u Hrvatskoj’. Srb se ni nakon svega toga nije dao zaustaviti u provociranju hrvatske javnosti svojim srbovanjem, nego se usred hrvatske Rijeke još založio i za smjenu intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Olivera Frljića zbog njegovih političkih stavova.

Ostatak reakcije redakcije Novosti možete pročitati na ovom linku.