VIJEĆE EUROPE

Hvale Hrvatsku ali upozoravaju: Djeca migranata kod vas nestaju

04.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Najnovije izvješće Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima Vijeća Europe (GRETA) pohvaljuje hrvatske vlasti za nastavak razvijanja pravnog okvira za borbu protiv trgovine ljudima i zaštite žrtava

Stručno izvješće također pozdravlja nove treninge za stručno osposobljene profesionalce pokrenute u suradnji s nevladinim organizacijama te Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske (2014. – 2020.), koju je usvojila prošla Vlada RH, a također je pohvalno ocijenjeno podizanje svijesti o krijumčarenju ljudi u hrvatskim školama.


Međutim u izvješću se ističu pojedina područja u kojima su potrebne daljnje akcije.
 
Naime, GRETA je zabrinuta jer žrtve trgovine ljudima nisu identificirane proaktivno, stoga stručnjaci Vijeća Europe pozivaju hrvatske vlasti da pojačaju terenski rad na otkrivanju žrtava seksualnog iskorištavanja, posebice u turističkim područjima, te da ojačaju ulogu inspekcija rada u visokorizičnim sektorima kao što su poljoprivreda i građevinarstvo.

U izvješću se također ističe da treba ojačati identifikaciju djece žrtava.

Od ostalih pitanja, u izvješću se ističe da postoji potreba za boljim i pravovremenim otkrivanjem mogućih žrtava među sve većim brojem migranata, azilanata i osoba bez pratnje.

U izvješću se, naime, sa zabrinutošću navodi kako djeca bez pratnje učestalo nestaju iz prihvatnih centara za tražitelje azila, stoga GRETA poziva Hrvatsku da uloži dodatne napore kako bi se spriječili takvi slučajevi.

‘Nedavno objavljeno izvješće pokazalo je izuzetan rast slučajeva nestanaka djece izbjeglica bez pratnje, stoga je identifikacija djece žrtava postala prioritet u cijeloj Europi’, izjavio je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.
 
Nadalje, u izvješću se naglašava kako pristup mjerama pomoći i naknada treba biti učinkovitiji za sve žrtve trgovanja ljudima, bez obzira na spol, nacionalnost ili status boravka.

Inače, dosad je samo jedna osoba žrtva trgovanja ljudima dobila naknadu.