IVO SANADER

Hvala Bogu što sam član HDZ-a

18.06.2009 u 00:05

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) premijer Ivo Sanader istaknuo je večeras na svečanoj sjednici HDZ-a u prostorijama NK Jarun, gdje je prije 20 godina osnovana stranka, kako je ponosan što je član HDZ-a, najuspješnije političke snage u sveukupnoj hrvatskoj povijesti ako se primjeni kriterij političkog uspjeha.

Članovima i stranačkim simpatizerima Sanader je rekao kako je prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman dobro učinio što je nakon izborne pobjede u proljeće 1990. odbio ići u bilo kakav revanšizam, napomenuvši kako je pomirba ljudi jedan od zaloga za sigurnu budućnost Hrvatske.

Sanader je naglasio kako mora postojati svijest o tome u HDZ-u i u svim drugim strankama da se nikad ne smije preći crta koja označuje granicu između političke utakmice i mržnje.

"Zato mi u HDZ-u kažemo, i jučer s Tuđmanom i danas sa mnom, da je za nas politička stranka kojoj pripadamo i na koju smo ponosni i za koju ja osobno Bogu zahvaljujem što sam član, stranka koja je ostvarila najveće političke ciljeve hrvatskog naroda izbornim legitimitetom", rekao je Sanader

Dodao je da se HDZ borio za višestranačje te da je pravo na drugačije mišljenje u biti demokracije, pa će HDZ njegovati dijalog s drugim strankama.

Predsjednik HDZ-a ocijenio da je stranka u mnogočemu napredovao u odnosu na 90-te, te da je to naučila iz poraza 3. siječnja. "Mi smo shvatili da ne možemo biti isključivi, i da nije HDZ sve u Hrvatskoj ali da je najjači, i to smo potvrdili 2003. i 2007. i potvrdit ćemo to 2011.", rekao je Sanader.

Podsjetio je na neke od problema koje je stranka uspjela riješiti, poput pitanja branitelja kojima su bila ukinuta prava te povrata umirovljeničkog duga.

"U HDZ-u postoji snaga da se uvijek razmotri što je dosad ostvareno, da se suoči s izazovima i problemima novog vremena i da nađe najbolja rješenja. Ova politička stranka ima iskustvo vođenja države u ratu, ima iskustvo vođenja države u miru i ima iskustvo međunarodne afirmacije države", kazao je.

Dodao je da sve uspjehe djelom pripisuje i bivšoj vladi koju su naslijedili 2003. Najavio je da će izvještajni sabor HDZ-a biti održan 4. srpnja u Zagrebu, na kojem će biti dat pogled unatrag i unaprijed.

Na novinarski upit hoće li sekandidirati za predsjednika države rekao je da će javnost izvijestiti kada o tome odluči.

Jedan od utemeljitelja HDZ-a, Vladimir Šeks, rekao je kako je HDZ politički fenomen koji se iz pokreta transformirao u modernu stranku pod čijem su vodstvom ostvareni bitni strateški ciljevi.

U povodu obljetnice stranke izaslanstva HDZ-a jutros su položili vijence na Oltar domovine, Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na grob prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana.