POSLODAVCI I POLITIKA

HUP iznenada odgodio presicu o Kukuriku planu

13.10.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Iako smo jučer trebali saznati kako se poslodavce dojmio gospodarski program Kukuriku koalicije, to će još netko vrijeme ostati nepoznanica. Naime, za srijedu najavljena presica o podudarnosti programa Kukuriku koalicije s ciljevima poslodavaca otkazana je bez točnog navođenja novog datuma

Predsjednik HUP-a Ivan Ergović rekao nam je da je predstavljanje odgođeno za vjerojatno idući tjedan, no zanimljivo, istodobno će ocijeniti programe dvaju najjačih političkih opcija. 'Odgodili smo ocjenu Kukuriku programa iz tehničkih razloga, no sljedeći bismo tjedan zajedno ocijenili gospodarske programe HDZ-a i Kukuriku koalicije', kazao je Ergović za tportal.

Mediji različito interpretiraju odgodu prezentacije, dok Vjesnik piše da je poslodavcima draži HDZ-ov program, posebno njegova porezna politika, a tjednik Lider podsjeća na još jednu presicu koju je 'minirao' ministar Đuro Popijač, ministar gospodarstva i bivši glavni direktor HUP-a. Tada je Banske dvore uznemirila potpora iz poduzetničkih krugova, na čelu s Agrokorom, guvernerovoj inicijativi oslobađanja 6,3 milijarde kuna, pa je presica u Westinu naglo otkazana i prebačena u Ministarstvo gospodarstva. U Kosoričinoj je vladi, uz Popijača, potpredsjednik Vlade Milošević bio jedan od čelnika HUP-a, a njihovim su angažiranjem ublažene dotad često neugodne kritike poslodavaca na rad Vlade.

Trebaju li dvije najjače političke opcije biti zabrinute zbog ocjene poslodavaca i hoće li im njihova podrška biti prednost ili uteg u kampanji, s obzirom na već prezentiranu količinu populizma, vidjet ćemo na izborima. Ukoliko do konkretnih ocjena sljedeći tjedan uopće dođe, jer uvijek ostaje mogućnost da poslodavcima oba programa budu nedovoljno konkretna ili nedovoljno kvalitetna.