nehumani uvjeti

Human Rights Watch traži hitno rješavanje migrantske krize u BiH

21.01.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je u četvrtak vlasti u BiH da odmah poduzmu mjere kojima će osigurati zaštitu stotina migranata koji tamo borave u nehumanim uvjetima, a taj se apel odnosi prije svega na migrante koji borave u okolici Bihaća

"Stotine migranata i tražitelja azila u sjeverozapadnom dijelu BiH zimske dane provode u teškim uvjetima jer su lokalne vlasti opetovano propustile poduzeti mjere kako bi se odgovorilo na njihove osnovne potrebe", izjavila je predstavnica HRW Lydia Gall prema priopćenju ove organizacije.

HRW drži nedopustivim da stotine migranata u zimskim uvjetima borave pod šatorima i bez nužne medicinske skrbi te traže poduzimanje hitnih mjera kako bi se to promijenilo te ugroženima osigurao primjeren smještaj.

Kritike upućene vlastima u BiH odnose se prije svega na stanje u improviziranom kampu Lipa u okolici Bihaća.

Tamo je ranije bio uspostavljen prihvatni centar u kojemu je tijekom ljeta pod šatorima boravilo nešto više od tisuću migranata, a on je rasformiran u prosincu prošle godine jer je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja je njime upravljala, procijenila kako ne može jamčiti sigurnost smještaja u zimskim uvjetima jer bi se šatori mogli srušiti pod težinom snijega.

Vijeće ministara BiH donijelo je formalnu odluku kojom je lokalitet kampa u selu Lipa odredilo kao mjesto uspostave stalnog prihvatnog centra opremljenog kontejnerima za smještaj, no provedba tog plana traži najmanje tri mjeseca, a nije pronađeno rješenje za smještaj migranata dok se to ne dogodi.

Migranti su nakon 23. prosinca boravili na otvorenome, da bi nakon toga vojska postavila svoje grijane šatore, a nakadno je osigurana i opskrba tekućom vodom i strujom.

Pozivajući se na podatke Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), nevladine organizacije koja radi na implementaciji projekata pomoći migrantima u BiH što ih financira Europska unija, HRW je objavio kako je uz 850 migranata, koliko ih sada boravi u šatorima kod sela Lipa, ugroženo njih još najmanje 900 uključujući tridesetak djece.

Oni se nalaze na području Unsko-sanske županije i žive uglavnom u šatorima i napuštenim kućama razbacanim diljem tog područja, s nakanom da što prije pokušaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

HRW podsjeća kako su dužnosnici EU opetovano pozivali vlasti u BiH da poduzmu mjere kojima bi se ublažila humanitarna kriza među migrantima, no na to do sada nije bilo nikakvog odgovora.

Iz fondova EU od 2018. godine kao pomoć za rješavanje migrantske krize u BiH do sada je izvojeno više od 88 milijuna eura.