BILO JEDNOM U AFRICI

Htio jahtu vrijednu tri budžeta za zdravstvo i školstvo

Teodoro Obiang

Teodoro Obiang

Izvor: Reuters / Autor: Jason Reed

U zemlji gdje 20 posto djece ne preživi petu godinu i malobrojni pređu prag pedesete, vlast mašta o jahtama vrijednim tri godišnja budžeta za zdravstvo i školstvo zajedno. Sin diktatora u Ekvatorijalnoj Gvineji u 2006. je naručio luksuzni brod od 380 milijuna dolara

Teodoro Obiang neprikosnoveno vlada zapadnom afričkom zemljicom već 30 godina, a, evo, ni djeci mu ne ide lošije. Sin Teodorin koji u slobodno vrijeme radi kao ministar poljoprivrede naručio je prije pet godina od njemačke kompanije Kusch blještavi brod koji je trebao konkurirati Abramovičevoj plovećoj zvijeri Eclipse. Doduše, ruski je tajkun za svoju iskeširao 1,2 milijarde dolara, a naš Teodorin htio je to malo afrički skromnije – za 380 milijuna dolara, što je otprilke triput više nego što Ekvatorijalna Gvineja izdvaja godišnje za zdravstvo i školstvo, piše Guardian.

Diktatorov sin se u međuvremenu predomislio, očito shvativši da to ne bi izgledalo pretjerano dobro u očima javnosti. Ipak, dosad ima palaču u Malibuu od 35 milijuna dolara, prvatni avion od tri i flotu luksuznih automobila. Sa 41. godinom i ministarskom plaćo od 6.799 dolara mjesečno, Teodorin je očito naučio putovati kroz vrijeme kad je uspio zgrnuti svu tu lovu.

Po strani kvantna mehanika, diktatorska obitelj notorna je po privatnom biznisu koji se hrani državnim budžetom, trgovinom nafte, iznudama, ubojstvima, političkim imunitetom i sveopćom restrikcijom slobode govora. Ne samo to, država je to u kojoj se predstavnici vlasti mogu natjecati u javnim ponudama te idu na ruku privatnim tvrtkama koje im ostavljaju najveće provizije.  Sukob interesa je, očito, ustavno zajamčen. Ili, kako je objasnio sam Obiang junior na sudu gdje je opravdao izvore svog bogatstva: 'Dužnosnici se u našoj zemlji mogu pridružiti stranim kompanijama u licitaciji za posao koji nudi vlada.'

U njemačkoj tvrtki Kusch koja proizvodi superskupe jahte nisu htjeli ništa reći o preliminarnom biznisu koji su ugovorili s Teodorinom te 2006. kada je ovaj naručio izradu osnovnog plana za jahtu i za to platio 250.000 eura. Premda se diktatorovo čeljade u međuvremenu predomislilo, to nije toliko ni važno. Možemo komotno zaključiti da se u gro slučajeva nije predomislilo.

Obiangova je obitelj u kaznenom postupku u Parizu zbog pronevjere državnog novca ne bi li kupila imovinu u Francuskoj, smjestila pozamašan novac na njihove bankovne račune i podebljala vozni park raritetnim i skupim automobilima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi