GRADSKA LOVA

HSP: Kerum je oprao 12 milijuna kuna

20.06.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Predsjednik splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović otvorio je novu rundu rata protiv gradonačelnika Željka Keruma: javno ga je optužio da je oprao 12 milijuna kuna iz gradskog proračuna! Uz pomoć svojih veza unutar gradske administracije, Tomasović se domogao dokumenata iz kojih je vidljivo da je u studenome i prosincu prošle godine gradonačelnik Kerum sklopio nekoliko ugovora o kupnji zemljišta od tvrtke Elanija, koja je samo nekoliko mjeseci kasnije od poduzetnika Keruma kupila elitnu Vilu Rosina na Bačvicama

'Kerum je doslovce punio tvrtku Elanija novcem iz gradskog proračuna da bi ona kasnije od njega kupila ovu nekretninu', tvrdi Tomasović. Novinarima je pokazao šest ugovora o kupnji 'bezveznih' čestica zemlje sklopljenih gotovo istodobno, a svima je vrijednost manja od milijun kuna kako bi se izbjegla obveza obavještavanja Gradskog vijeća. Šef HSP-a tvrdi i da je nepotrebno potrošeno 4,1 milijun kuna za kupnju prostora za novi vrtić, također od tvrtke Elanija.

'Malo smo pregledavali papire i uočili da se ta tvrtka vrlo često spominje. Elanija, Elanija,Elanija... Pa postoji li još koja građevinska tvrtka u Splitu?! Radi se o političko-poduzetničkoj zavjeri koja je za Keruma postala slamka spasa: Elanija vodi radove na njegovim investicijama, a on joj pogoduje novcem grada', oštar je Tomasović.

Gradskoj upravi je, tvrdi, zabranjeno davanje bilo kakvih informacija vijećniku HSP-a, i to zato što ova stranka predstavlja jedinu oporbu u gradu: HDZ, kaže, ne radi ništa, a SDP je jednostavno smiješan, te u svakoj prilici Kerumu osigurava kvorum na sjednicama Gradskog vijeća.

Tomasović je usput objavio i dokumente o drugim navodnim nezakonitostima u radu splitske vlasti: tvrdi da se namjerno ne poduzima ništa za naplatu 700 milijuna kuna gradskih potraživanja, zbog čega ona odlaze u zastaru, da se bez natječaja dodjeljuju koncesije za štandove i kioske u gradu te da je na uslugama cateringa Grad protuzakonito angažirao Kerumove tvtke Neva Kerum i Adriatic. Otkrio je i da je gradonačelnik nedavno dodijelio gradski stan na doživotno korištenje obitelji Hajdukova fizioterapeuta Dominika Sisgorea: za prostor od 63 kvadrata u centru grada Sisgoreo će plaćati 150 kuna godišnje.

'Kako je jedan od njegovih vijećnika ozbiljno bolestan, Kerum je izgubio većinu u Gradskom vijeću i sada doslovce pokušava kupiti neke vijećnike. Svatko iz oporbe tko ubuduće digne ruku za njega direktno sudjeluje u pljački grada', zaključuje Tomasović.