ČAČIĆ VJERAN MILANOVIĆU

HSLS mora napustiti vladu ako želi s HNS-om

10.09.2009 u 13:21

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je danas u Varaždinu da HSLS mora napustiti vladu želi li početi pregovore o koaliciji s HNS-om

VARAŽDIN - "HSLS mora napustiti vladu koju svojim glasovima održava na životu i ograditi se od njezinih odluka želi li uopće početi pregovore o stvaranju koalicije s HNS-om", rekao je Čačić na upit novinara o mogućoj koaliciji HNS-IDS-HSLS i dodao da je to osnovni preduvjet za početak razgovora.

U medijima se piše da te tri stranke pregovaraju o formiranju trećeg bloka ili liberalne konfederaciju za zajednički izlazak na iduće parlamentarne izbore. Vođa tog bloka, prema pisanju medija, trebao bi biti Stjepan Mesić nakon što mu istekne predsjednički mandat.

Čačić je zamisao o povezivanju liberalnih stranaka ocijenio dobrom s obzirom na njihove programske i svjetonazorske sličnosti, ali je rekao da je ta ideja još daleko od realizacije jer pravi i ozbiljni pregovori još nisu počeli. Također je ponovio kako je osnovni uvjet da HSLS izađe iz vlade.

S obzirom na ideju da trenutačni predsjednik Stjepan Mesić bude na čelu te koalicije, Čačić je rekao da Mesić kao iznimno pozitivan političar, koji je mnogo toga dao i postigao, može dobiti bilo koje mjesto u HNS-u ili u koaliciji koja uključuje HNS.

HNS je ujedno politička stranka koja će svoje dogovore s drugim strankama poštovati do kraja, rekao je Čačić, ističući pritom dogovor sa SDP-om, koji, po njegovim riječima, iako nije potpisan, predstavlja za njih obvezu.

"HNS ostaje i dalje stabilan partner SDP-a", zaključio je Čačić.