PROJEKT OD 50 MILIJUNA €

HS produkt i država u javno-privatnom partnerstvu

04.04.2014 u 19:26

Bionic
Reading

U Karlovcu će se uskoro graditi tvornica streljiva kao zajednički 50 milijuna eura vrijedan projekt države i HS produkta, najavili su u Karlovcu nakon sastanka zatvorenog za javnost premijer Zoran Milanović, ministri unutarnjih poslova i obrane Ranko Ostojić i Ante Kotromanović te vlasnici Marko Vuković i Ivan Žabčić.

U zajednički posao javno-privatnog partnerstva država će ući sa zemljištem jedne od napuštenih karlovačkih vojarni, u Mekušju ili u Logorištu, a premijer Milanović najavio je da će se "zbog obostranog interesa vrlo brzo ući u zajednički projekt gradnje tvornice streljiva". Vlasnici su pak rekli da će najkasnije za tri godine u novoj tvornici zaposliti između 70 i 100 radnika.

Premijer Milanović rekao je kako je gotovo nevjerojatno 'kakva se razina kvalitete postignuta u HS Produktu' te da s vrlo složenim proizvodom, kao što su pištolji i puške, ta tvrtka konkurira na svjetskom tržištu. Istaknuo je kako 'prije dvadeset godina ni pametni ljudi nisu mislili da je moguće da bi Hrvatska mogla imati tako uspješnu domaću proizvodnju oružja'.

Ministar Kotromanović rekao je da je 'plan postići neovisnost' jer se u svakoj ratnoj situaciji najprije postavlja embargo na uvoz streljiva i oružja te kako je logično da će MORH za potrebe Oružanih snaga kupovati domaće streljivo.

'Na streljivo se u hrvatskim Oružanim snagama kroz pet godina potroši oko 70 milijuna kuna ako je ono s NATO-certifikatom, a ako nije, tada najmanje 45 milijuna kuna', rekao je Kotromanović i dodao da je zato pametno izgraditi tvornicu i taj novac ostaviti svojem proizvođaču.

Istaknuo je da bismo time još više osnažili svoju obrambenu industriju, koja postiže dobre rezultate u svijetu unatoč golemoj konkurenciji.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin rekao je kako vidimo i u Ukrajini i u svijetu da se odmah s otvaranjem kriznih žarišta pokreće embargo na uvoz oružja i streljiva.

U slučaju potrebe za obranom, možete imati puške i pištolje, ali ako nemate streljivo, imate samo komade željeza u rukama, istaknuo je Pavlin i dodao da je zato izgradnja tvornice streljiva strateški interes države te da to treba učiniti i komercijalno uspješnim.

U HS Produktu prošle je godine na testiranje proizvedenog oružja potrošeno pet milijuna komada različitog streljiva, a s rastom proizvodnje planira se da će za 2015. i sljedeće godine trebati po sedam milijuna komada.

Najveće tržište moglo bi biti američko i europsko, ali i Bliski istok te Srednji i Daleki istok.

U karlovačku Tvornicu pištolja i pušaka u posljednjih je deset godina uloženo oko milijardu kuna, a trenutno se gradi suvremena hala za proširenje proizvodnje i 200 novih radnih mjesta, čime će se ukupan broj zaposlenih povećati iznad dvije tisuće. Oko 97 posto proizvodnje izvozi se ponajprije na američko tržište.