KLJUČNA KARIKA

HRZZ u gotovo dva desetljeća isplatio prvu milijardu kuna za znanstvena istraživanja

19.04.2021 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) obilježava početak jubilarne 20. obljetnice i prvom isplaćenom milijardom kuna za kompetitivna znanstvena istraživanja i karijere mladih znanstvenika u gotovo dva desetljeća rada na podršci razvoja hrvatske znanosti i znanstvenika

Od osnutka do danas Zaklada je postala ključna karika u podršci razvoja hrvatske znanosti i znanstvenika i kroz desetak nacionalnih i međunarodnih Zakladinih programa podržala je više od šest tisuća znanstvenika koji svoje karijere grade na hrvatskim znanstvenim institutima i sveučilištima.

Time se, istaknula je izvršna direktorica HRZZ-a Irena Martinović Klarić, stvaraju uvjeti nužni za zadržavanje najtalentiranijih mladih istraživača u domovini.

Zaklada i COVID-19 kriza

Osam dana nakon potresa i nešto više od mjesec dana nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom, Zaklada je među prvim organizacijama koje u Europi financiraju znanost objavila tematski natječaj vezan uz biomedicinske, društvene i obrazovne aspekte pandemije COVID-19.

Kako je objasnila Martinović Karić, riječ je o izrazito zahtjevnim projektima jer traju samo 18 mjeseci, a očekuju se vrlo konkretni rezultati, tako da je financiranje vrlo značajno - do 1,5 milijuna kuna po projektu.

Kroz natječaj "Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim korona virusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04)" financirano je 11 hrvatskih istraživačkih grupa koje su se uključile u napor globalne znanstvene zajednice kako bi se učinkovitije dijagnosticirala i liječila bolest COVID-19 te kako bi se pospješio oporavak i otpornost društva nakon epidemije.

Prateći razvoj epidemije i pojavu novih problema čije rješavanja zahtijevaju odgovore utemeljene na znanstvenim istraživanjima, Zaklada je u studenome 2020. raspisala još jedan tematski natječaj povezan s epidemijom "Zdravstveni, gospodarski i obrazovni učinci pandemije COVID-19 (IP-CORONA-2020-12)". Ovaj natječaj bit će dovršen krajem travnja ove godine, a financirat će se istraživačke grupe koje će pridonijeti boljem razumijevanju biologije i patogeneze COVID-19 infekcije te bolje kliničke i epidemiološke karakterizacije bolesti. Također, financirat će se i istraživanja iz područja društvenih i humanističkih znanosti koja će pridonijeti oporavku i razvitku gospodarstva i poduzetništva te unaprjeđenju metoda poučavanja i obrazovnog kurikuluma, uključujući brigu o osjetljivim skupinama.

Neovisan sustav odabira najboljih projekata i istraživača

Zaklada je, vođena načelima znanstvene izvrsnosti, nepristranosti i transparentnosti, razvila neovisan sustav odabira najboljih projekata i istraživača, te kroz javne natječaje i primjenom svjetski prihvaćenih mjerila uspješnosti u istraživanjima. kontinuirano podupire znanstveni razvoj mladih istraživača te financira isključivo najbolja znanstvena istraživanja.

Izvršna direktorica HRZZ-a podsjetila je da su prva isplaćena novčana sredstva bila relativno skromna i usmjerena na projekte reforme visokog obrazovanja, doktorske i poslijedoktorske stipendije te uspostavljanje karijera vrhunskih znanstvenika koji su se usavršavali u inozemstvu na hrvatskim znanstvenim ustanovama.

Međutim, u posljednjih sedam godina Zaklada je postala središnja organizacija koja provodi natječaje za nacionalne znanstveno-istraživačke projekte i financiranje razvoja karijera mladih istraživača, postupno se povećavaju godišnji iznosi financiranja i uspostavlja se sustav stabilnog financiranja kompetitivnih istraživanja u Hrvatskoj.

Prvom milijardom kuna financirano oko 1200 projekata

Prvom milijardom kuna iz proračunskih i izvanproračunskih sredstava Zaklada je do sada financirala oko 1200 projekata od kojih su mnogi ostvarili vrhunske rezultate na svjetskoj razini te podržala zapošljavanje i znanstveno usavršavanje više od 900 mladih istraživača.

Kroz desetak nacionalnih i međunarodnih Zakladinih programa podržano je pak više od 6000 znanstvenika koji svoje karijere grade na hrvatskim znanstvenim institutima i sveučilištima te se stvaraju uvjeti nužni za zadržavanje najtalentiranijih mladih istraživača u domovini. Financiranjem najboljih istraživača i projekata kroz neovisnu nacionalnu znanstvenu zakladu Republika Hrvatska ušla je u klub razvijenih zemalja koje svoj društveni i gospodarski razvoj te dugoročno blagostanje temelje na ulaganjima u istraživanja i inovacije. Hrvatsku zakladu za znanost osnovao je Hrvatski sabor posebnim zakonom 21. prosinca 2001. kao Nacionalnu zakladu za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske, a od 2009. djeluje pod imenom Hrvatska zaklada za znanost. Zakonskim izmjenama iz 2009. i 2012. počelo je novo poglavlje u radu Zaklade koja je od 2013. preuzela od Ministarstva znanosti i obrazovanja financiranje nacionalnih znanstveno-istraživačkih projekta, a 2014. i financiranje razvoja karijera mladih istraživača.

Zaklada je u svibnju 2013. postala punopravna članica organizacije Science Europe koja okuplja nacionalne organizacije koje financiraju kompetitivna znanstvena istraživanja radi promoviranja zajedničkih interesa te definiranja polazišta za zajedničko komuniciranje s nacionalnim vladama i tijelima EU o pitanjima znanstvenih politika.