dodjela u beogradu

Hrvoju Krešiću uručena regionalna nagrada za TV novinarstvo

02.02.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Novinaru televizije Nova TV iz Zagreba Hrvoju Krešiću u četvrtak navečer u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uručena je regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo "Gordana Suša" za 2022. godinu koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Krešić je prvi dobitnik tog regionalnog novinarskog priznanja što ga je NUNS utemeljio na prijedlog kolega i prijatelja u znak sjećanja na jednu od najboljih srpskih i jugoslavenskih televizijskih novinarki, koja je preminula u lipnju 2021. godine.

Cilj nagrade je podržati ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tijekom svoje karijere: bezuvjetni profesionalni i fer odnos u izvještavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim skupinama, antiratni aktivizam, te profesionalne standarde i sigurnost novinara.

Žiri je priopćio da su uz Krešića u užem izboru bile novinarke Arijana Saračević-Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija) te da je "u takvoj konkurenciji bilo teško donijeti konačnu odluku".

Krešić je, po ocjeni žirija, svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterije: profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju, u skladu s univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet, rekla je članica žirija iz udruge BH novinari Borka Rudić. Njegov rad, ocijenio je žiri, karakteriziraju "profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost", te "snažan televizijski identitet i osobni integritet".

Hrvoje Krešić (42) novinarstvom se počeo baviti 2005. godine u zagrebačkom dopisništvu Novog lista gdje je proveo šest godina, a 2011. prelazi na Televiziju RTL. Od 2017. do 2022. bio je na N1 televiziji, a od prošle godine radi na Nova TV. Član je Hrvatskog novinarskog društva i trostruki dobitnik nagrade tog udruženja - 2009. nagrađen je za najbolji rad u pisanom novinarstvu, nagrada za najbolji rad u televizijskom novinarstvu pripala mu je 2014. godine, a 2018. osvojio je titulu Novinar godine. Dobitnik je i nagrade "European Young Journalist" za 2008. godinu.

Nagradu “Gordana Suša” NUNS je osnovao u suradnji s partnerskim organizacijama iz regije, uz podršku obitelji Suša i beogradske ispostave Media Diversity Institute - Western Balkans.

Dobitniku nagrade uručena je i mramorna skupltura "Anđeo", rad bračkog kipara Petra Hranuellija, koji stvara u Zagrebu, Beogradu i umjetničkoj koloniji Tamjanica na jugu Srbije, a izlaže diljem regije.