eppo ili dorh

Plenković micao mikrofone i objašnjavao tko je nadležan: Kakav pritisak!?

11.03.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice šireg predsjedništva stranke

Plenković je rekao da je stranka danas zatražila od svih županijskih organizacija da sugeriraju kandidate za izborne liste.

'Imamo velik broj potencijalnih kandidata i kandidatkinja i mislim da će sve to biti dobro', rekao je. Nakon toga je odgovarao na pitanja novinara. Rekao je da će Ivan Turudić prisegnuti na dužnost glavnog državnog odvjetnika u srijedu na ceremoniji u Saboru, ali da će na dužnost stupiti tek nakon što istekne mandat Zlati Hrvoj Šipek. Na pitanje o porukama glavne europske državne odvjetnice Laure Kövesi, Plenković je odgovorio:

'Nisam gledao taj intervju, dobio sam rezime. Tu je stvar što se nas tiče identična kao prije. Prvo, nema nikakvog pritiska i ne znam tko to može tako doživjeti. Shvatio sam da je i ona pohvalila suradnju s Hrvatskom', rekao je Plenković.

'Shvatio sam da je formulacija u ovom konkretnom slučaju bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče sredstava EU-a i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nije vezan za potres. Tu EPPO ima nadležnost tamo gdje je utvrđen slijed korištenja novca iz europskih fondova. Ali kada je riječ o projektu 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja ministarstava, agencija i službeno izvješće o trošenju europskih sredstava i tu je nepobitno utvrđeno da nijedan cent europskog novca nije potrošen za projekt 3D snimanja. Znači, to je novac Republike Hrvatske i tu nadležnost ima DORH', rekao je Plenković.

  • +5
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Slažem se s europskom tužiteljicom da bi to trebalo biti daleko od medija', rekao je predsjednik HDZ-a i dodao da su mu najsmješniji 'ovi iz opozicije koji se odmah idu nadovezati na europsku tužiteljicu'. Na pitanje zašto mu je bitno čija je nadležnost i tko će voditi istragu u slučaju 3D snimanja, Plenković je odgovorio: 'Mi smo najzainteresiraniji za rješavanje toga, ali svako tijelo treba raditi sukladno svojim nadležnostima. Ako su potrošena hrvatska sredstva, onda je nadležan DORH, a ako su potrošena europska sredstva, onda je nadležan EPPO.'

'Zar vi mislite da kod nas postoji neka želja da se istraga opstruira', pitao je Plenković u jednom trenutku i dodao da ako DORH misli da nema sukoba nadležnosti, onda nema sukoba nadležnosti. Predsjednik HDZ-a razmjestio je novinarske mikrofone da bi pokušao pokazati razlike između slučaja Geodetskog fakulteta i 3D snimanja i tko je nadležan za koji slučaj.

'Kakav pritisak? Ja sam predsjednik hrvatske Vlade i imam pravo to reći', rekao je Plenković na pitanje o pritisku na EPPO i DORH. Rekao je i da nema političke štete od afere s 3D snimanjem niti da je ona uteg, a da to pokazuju i zadnje ankete prema kojima je HDZ i dalje uvjerljivo najjača stranka.

'Oporba je za nas govorila da smo korumpirani izdajnici, a ja sad pitam po HDZ-ovim skupovima jesmo li mi korumpirani izdajnici. Izdajnici smo jer surađujemo s manjinama?' rekao je Plenković.

Podsjetimo, u intervjuu za N1 televiziju u nedjelju glavna europska tužiteljica Laura Kövesi rekla je da je njen ured (EPPO) nadležan u slučaju subvencijske prevare i zlouporabe u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je poručila da će reagirati na uplitanja u djelovanje tog ureda.

Laura Codruța Kövesi Izvor: AFP / Autor: VASSIL DONEV

'Kao glavnoj europskoj tužiteljici posao mi je i štititi neovisnost EPPO-a i reagirati kad god vidim da dolazi do uplitanja u naše djelovanje ili da netko nastoji umanjiti i narušiti našu neovisnost. Ako moram dati neki komentar, osvrnula bih se na svoje prijašnje iskustvo u Rumunjskoj. Već sam vidjela ovakav potez. Radi se o školskom primjeru političara koji pred građanima stvaraju dimnu zavjesu. Dragi građani, nije važno je li došlo do prijevare, pitanje je tko je nadležan', rekla je Kövesi za N1.

Plenkovića su dalje pitali za odnos prema ženama i zašto nijedna nije na prvom mjestu nijedne liste, pa je rekao da je za zaštitu žena HDZ napravio više nego cijela ljevica te je navodio koje su sve žene iz HDZ-a bile ili još uvijek jesu na visokim dužnostima. Rekao je i da su Zdravki Bušić ponudili da bude prva na listi za dijasporu, ali da se ona na tome zahvalila, pa da je zato Zvonko Milas na njenom čelu.

Za prijedlog Domovinskog pokreta da se ide u deratifikaciju Istanbulske konvencije rekao je da to ne dolazi u obzir jer da je to stranka koja je umjesto Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčak dovela Zorana Milanovića, a da se oni bore za što bolji rezultat HDZ-a te da im neće nitko drugi, pa ni Domovinski pokret, govoriti što da rade.