naknada štete

Hrvatskom zatvoreniku zbog ponižavajućeg postupanja Europski sud za ljudska prava dosudio naknadu od 12.200 eura

06.03.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je naknadu od 12.200 eura hrvatskom zatvoreniku koji je tvrdio da mu su prava povrijeđena neodgovarajućim zatvorskim uvjetima i prekomjernim trajanjem postupka u kojem je zbog zatvorskih uvjeta potraživao naknadu štete

Razmatrajući činjenice ovog predmeta ESLJP je primijenio raniju praksu te je ponovio da je nedostatak prostora u zatvorskoj ćeliji osobito bitan uvjet pri utvrđivanju jesu li uvjeti bili ponižavajući s aspekta Konvencije konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Utvrdio je da je podnositelju zahtjeva povrijeđen članak Konvencije u dijelu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog boravka od dvije godine i pet mjeseci u neodgovarajućim uvjetima u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu.

  • +36
Zatvor u Varaždinu 2019. godine Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Sud je utvrdio i da je podnositelju povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u kojima je bio tijekom izdržavanja kazne zatvora od preko deset godina.

Također je utvrdio povredu prava na učinkovito pravno sredstvo „zbog toga što je inače učinkovito pravno sredstvo (tužba radi naknade štete) u konkretnim okolnostima predmeta podnositelja bilo neučinkovito sredstvo upravo zbog prekomjernog trajanja postupka”, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Uz 12.200 eura naknade za nematerijalnu štetu podnositelju je, konačnom presudom, dosuđeno i 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.