PROPUST MVEP-A

Hrvatskoj plastične vrećice preče od Miloševića

03.11.2014 u 22:13

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarci ne priznaju opravdanja prema kojima Hrvatska nije imala ni manevarskog prostora reagirati na odluku Europske unije o odmrzavanju imovine članova obitelji bivšeg jugoslavenskog i srpskog diktatora Slobodana Miloševića. 'Ako je Hrvatska znala biti sama protiv odluke o redukciji upotrebe plastičnih vrećica, u ovom je slučaju doista morala barem izdvojiti svoje mišljenje, ako ne i biti protiv, upravo zbog toga što smo optužili Srbiju za genocid, a presuda se očekuje u veljači', poručio je Tonino Picula (SDP)

Odluka Vijeća EU o ukidanju sankcija obitelji Milošević 'nije smjela biti temeljena na humanitarnim razlozima, svakako ne na političkim, a dvojbena je i njezina međunarodno pravna utemeljenost jer je protiv Mirjane Marković još na snazi Interpolova tjeralica u Srbiji', napominje Picula.

Ako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dijeli rezon Tonina Picule, postavlja se pitanje zašto je Hrvatska šutke pristala na odmrzavanje imovine Miloševićima. Takva odluka na Vijeću EU-a donesena je, podsjetimo, jednoglasno, iako je postojala mogućnost ulaganja veta.

Iz MVEP-a su poručili da je riječ o 'administrativnoj proceduri u kojoj nema rasprave', dodajući da se tom odlukom Miloševićeva krivnja za agresiju na Hrvatsku 'nije promijenila'.

Europarlamentarka Ruža Tomašić upozorava da je Hrvatska svakako trebala prosvjedovati protiv takve odluke.


'Ne možemo šutke prihvaćati sve iz EU ili iz Srbije. Ako ne možemo promijeniti neku odluku, možemo se barem protiv nje pobuniti. Zašto bi se Hrvatska morala složiti s odlukom koja je još jedan dokaz da se Srbiji popušta u puno stvari, pa i kad to ide u prilog onima koji ovih dana u Srbiji govore da se kriminal i zločini isplate. Već samo iz tog razloga, bila je to pogrešna odluka na koju je Hrvatska morala reagirati', poručila je Ruža Tomašić.

Upravo takvim zaključkom - da se zločin isplati - garnirali su regionalni mediji izvještaje o odluci Europske unije o Miloševićima.

Korisnici odmrznute imovine, prvenstveno Miloševićeva supruga Mirjana Marković i njihova djeca Marko i Marija, tvrde da se sva njihova imovina nalazi u Srbiji te da nemaju niti su ikad imali imovinu u zemljama EU. Time nisu otklonjene sumnje da je obitelj Milošević iz Srbije iznijela milijarde, bilo u Rusiju, bilo na račune u grčkim i ciparskim bankama, a možda i u sve tri zemlje.
352645 ,352039 ,338788 ,329617