RUSIJA NE OTVARA 'PIPU'

Hrvatskoj osiguran interventni uvoz plina

10.01.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske i dalje je potpuno obustavljen, ali jutros u hrvatski transportni sustav ulazi plin iz interventnog uvoza, izvijestili su Ministarstvo gospodarstva i Plinacro

Jutros od 6 sati preko ulazne mjerne stanice Rogatec, na hrvatsko-slovenskoj granici, u transportni sustav Republike Hrvatske ulazi 42 tisuće prostornih metara prirodnog plina na sat. Radi se o interventnom uvozu u trajanju od tri dana koji je INA d.d. osigurala od njemačke tvrtke EON-Rurhgas.

Još jednom se, bez obzira na interventni uvoz, podsjeća da su od jutros u 8 sati na snazi mjere 5. i 6. stupnja iz članka 6. Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Svi energetski subjekti i kupci plina, osim zaštićenih kupaca, dužni su postupiti u skladu s odredbama Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

U koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Inom d.d. kao opskrbljivačem plinom, Plinacro i dalje kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu te nadzire provođenje propisanih mjera ograničenja potrošnje plina.