DUZS NA VEZI S BUDIMPEŠTOM

Hrvatskoj ne prijeti otrov iz Mađarske

Otrov Mađarska

Otrov Mađarska

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Četiri osobe, među kojima su dvije djevojčice, poginule su nakon što se na zapadu Mađarske iz postrojenja za preradu aluminija izlilo gotovo 700.000 prostornih metara otrovnog crvenog mulja, priopćile su u utorak vlasti

Mađarska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje u tri županije sjeverozapadno od Balatona, Veszprem, Gyor-Moson-Sopron i Vas, nakon puknuća rezervoara u postrojenju Ajkai Timfoldgyar u gradu Ajka, 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte. Tvornica je u vlasništvu tvrtke MAL Magyar Aluminium.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak popodne oko 160 kilometara od Budimpešte, nedaleko od sela Kolontar, no jučer razmjeri katastrofe još uvijek nisu bili poznati.

Starija muška osoba stradala je u svom domu koji je poplavljen u ponedjeljak poslijepodne, dok je 35-godišnjak stradao kada je crveni mulj prevrnuo njegovo vozilo. Treća žrtva je trogodišnja djevojčica, a četvrta njezina mlađa sestra. Tijela su pronađena u njihovom domu.

Spasilačke službe su na licu događaja, a za sada je objavljeno da se šest osoba smatra nestalima, dok ih je stotinjak ozlijeđeno. Ozlijeđeni su zadobili opekline, javljaju agencije.

BBC tako piše da je gradonačelnik Devecsera potvrdio da je u tom gradu 80 do 90 osoba završilo u bolnici s kemijskim opeklinama. Devecser je pogodila prava poplava otrova, a njegova razina došla je do dva metra visine.

Mulj koji se izlio iz spremišta 9 i 10 opasno prijeti ne samo stanovnicima mjesta Devecser, Kolontar i Somlovaserhaly, već i flori i fauni na području pogođenih županija, kazao je ministar za zaštitu okoliša Zoltan Illes. Ministar je također dodao da postoji opasnost od ulijevanja otrova u rijeke Rabu i Dunav.

Prema riječima glasnogovornika jedinica za izvanredne situacije županije Veszprem, ti dijelovi zemlje pogođeni su izlijevanjem

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

kemijskog otpada koji sadrži 'visoke koncentracije teških metala'. Uslijed izlijevanja kemijskog otpada oštećen je i jedan plinovod u blizini naseljenog područja.

Radi se o kemikalijama koje imaju lužnato djelovanje i ukoliko dođu u kontakt s kožom, najbolji način za neutralizaciju je ispiranje većom količinom vode. Kako bi se u rijeci Marcal neutralizirao lužnati mulj, morala se u vodu ispustiti kisela tekućina. Također je bačeno i nekoliko tona žbuke koja bi na sebe trebala vezati otrovni mulj i spriječiti da otplovi nizvodno.

Zbog ove nesreće prekinuti su i dijelovi željezničkog prometa u Mađarskoj, a Devecser je ostao bez plina, struje i vode. Pitka voda dostavlja se cisternama iz Budimpešte.

Crveni mulj je toksični talog koji se stvara pri proizvodnji aluminija. Sastoji se od štetnih elemenata poput olova i vrlo je korozivan. Proizvodnja jedne tone aluminija rezultira proizvodnjom skoro tri tone crvenog mulja.

Mađarski mediji javljaju da se radi o najvećoj kemijskoj nesreći u zemlji dosad.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu kažu da su obavijest o incidentu u Mađarskoj dobili noćas od Centra za praćenje i informiranje EU, mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti, te da je incident u cijelosti ograničen i da ne treba očekivati nikakve daljnje utjecaje na okoliš.

‘Na potoku u koji su se ostaci lužina izlili postavljena je brana i nema daljnjeg širenja otvornih
tvari, te nisu ugrožena druga područja u Mađarskoj, kao ni u drugim zemljama. Obzirom da se radi o području koje je udaljeno oko 250 km od granice s RH, kolege iz Mađarske uvjeravaju nas da nije ni postojala nikakva opasnost za teritorij i stanovništvo Hrvatske, ali su izrazili spremnost da i dalje ostanemo u izravnom kontaktu te će nas odmah izvijestiti o eventualnim promjenama situacije, iako se one ne očekuju', stoji u priopćenju koje smo dobili od DUZS-a

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi