JOSIPOVIĆ U VARIVODAMA

'Hrvatskoj je zločinom nanesena sramota'

05.10.2010 u 16:37

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac te načelnik kistanjske općine Slobodan Rončević otkrili su danas u Varivodama spomen-ploču za devetero srpskih civila koji su u tom mjestu ubijeni krajem rujna 1995.

Današnje otkrivanje spomen-obilježja, kako je rečeno, upriličeno je u povodu 15. godišnjice ubojstva devetero srpskih civila u Varivodama. Vijence na spomen-obilježje je položio predsjednik Josipović, a u ime vlade ministar znanosti Radovan Fuchs. Vijence su još položila izaslanstva Srpskoga narodnog vijeća, kistanjske općine, srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca RH i rodbina ubijenih.

Za otkrivanja spomen-obilježja u Varivodama je bila postrojena počasna satnija Hrvatske vojske. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve su kod otkrivenog spomen-obilježja obavili vjerski obred - parastos, otkrivanju je nazočio i predstavnik Katoličke crkve.

Gradnja kamenog spomen-obilježja, visoka 2,5 metara s križem na vrhu, kako je rečeno, stajala je 87.000 kuna, a financirali su je s po 28.000 kuna SNV i kistanjska općina, a preostalu 31.000 tisuću kuna darivali su donatori.

Predsjednik Josipović je pred nazočnima istaknuo kako je došao kao predsjednik države, ali i čovjek, odati poštovanje stradalim srpskim civilima u Varivodama. Pročitavši imena svih devetero ubijenih srpskih civila, rekao je kako je nad njima počinjen 'strašan zločin'.

'Oni su ubijeni kad više nije bilo ratnih operacija i oni su nevine žrtve osvete koja nije smjela biti provedena', naglasio je Josipović. Po njegovim riječima 'ne može se ničim oprati zločin i obrisati krv koja je ovdje (u Varivodama) prolivena'.

"Ne može se oprati ni sramota koja je počinjena hrvatskom narodu ovim ubojstvom", dodao je, rekavši kako svaka nevina žrtva ima pravo na dostojanstven spomenik.

'Hrvatska je bila žrtva agresije i imala se pravo braniti i uspostaviti cjelovitost svog teritorija i upravo zato što je obrana Hrvatske bila legitimna nije se smjelo dogoditi da bude uprljana zločinima', kazao je Josipović. On je rekao da su se zločini događali i na drugim mjestima te da 'krivnja onih koji su počinili zločine ne smije biti upitna'.

'Hrvatska kao pravna i uređena država mora voditi računa o tome da svaki počinjeni zločin bude kažnjen. Nikad više u Hrvatskoj ovakvi zločini ne smiju biti ponovljeni', istaknuo je. 'Ovakva mjesta neka budu poruka našoj djeci i unucima da misle o onome što rade', kazao je Josipović

Također je rekao da je optimist i da vjeruje u Hrvatsku, istaknuvši kako je u Hrvatskoj potrebno njegovati razumijevanje 'prema svim ljudima i ljubav prema Domovini zauvijek'.

'Onaj tko ne njeguje takve vrijednosti nema budućnost, a Hrvatska ima budućnost', zaključio je svoj govor predsjednik Josipović danas u Varivodama.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u govoru je istaknuo kako je to prvi takav spomenik Srbima stradalim u Hrvatskoj u nedavnu ratu. Pupovac je istaknuo kako još nitko nije kažnjen za zločin u Varivodama te da se nada kažnjavanju počinitelja.