HealthComm Forum

'Hrvatskoj je potreban novi društveni ugovor u zdravstvu'

27.05.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Zdravstvo je uoči proteklih parlamentarnih izbora bila najvažnija predizborna tema za hrvatske građane koji su ga pritom ocijenili s niskih 2,7 ističući predugačke liste čekanja te nedovoljno brzu prilagodbu u korištenju tehnoloških postignuća i prikupljenih podataka. Uz to, naši su građani sve bolesniji jer imaju loše životne navike i kraće žive u usporedbi s ostalim EU članicama, a po stopi smrtnosti od raka na neslavnom smo pretposljednjem mjestu

Pritišću nas i negativni demografski trendovi pa nam je tako stanovništvo sve starije, a tek trećina zaposlenih stanovnika financira čak 76 posto troškova zdravstva. Nastavimo li ovim tempom izdvajanja za zdravstvo, trebat će nam 15 godina da postignemo prosjek životnog vijeka EU.

Stoga je pravi trenutak za strukturne promjene u hrvatskom zdravstvu koji mora postati moderniji, dostupan, funkcionalan, održiv i usmjeren na pacijenta. A o tome će donositelji odluka i struka uskoro raspravljati i na drugom izdanju regionalne konferencije HealthComm Forum koja će se održati 6. i 7. lipnja u Zagrebu pod nazivom "Projekt Zdravlje: kako do novog društvenog ugovora u zdravstvu".

Prvi dan bit će posvećen raspravama na razini javnih politika i postavljanja nove svrhe zdravstva, dok će drugog dana posjetitelji konferencije dobiti dublji uvid u najnovije alate i iskustva u području inovacija te uspješnost praksi u zdravstvu utemeljenih na vrijednostima koje daju za pacijenta. Uvod u dvodnevne konstruktivne rasprave bit će panel „Put pred nama: Kako će društvene promjene utjecati na potrebe zdravstva u 2030.?“ koji će objasniti potrebu za novim društvenim ugovorom u zdravstvu i to kroz trenutačnu dijagnozu našeg zdravstvenog sustava. S obzirom na to da je dizajniran u vremenu koje je daleko iza nas i za društvo koje više ne postoji, naš zdravstveni sustav mora redefinirati svoje temelje, što je i navedeno u reformi aktualne zdravstvene administracije. Time na najbolji način može odgovoriti na izazove vezane uz održivo financiranje i demografiju, ali i što prije usvajati dostignuća u znanosti i tehnologiji.

Tehnologija kao ključan saveznik u promjenama

„Napredna tehnološka i znanstvena rješenja mogu značajno povećati učinkovitost zdravstvenog sustava, ali i poboljšati iskustvo pacijenata te ishode njihovog liječenja. A ključni korak na tom putu su međusobna suradnja, znanje i edukacija kadra unutar zdravstvenog sustava. Uzmimo za primjer genetička testiranja na nasljedni rak dojke ili jajnika. Kod nas postoji nova tehnologija za tu pretragu, no podjednako je važno preraspodijeliti i educirati dio bolničkog kadra koji sudjeluje u procesu te pretrage. Takve promjene ne zahtijevaju velike napore ni troškove, a usmjerene su na konkretno poboljšanje koraka u spašavanju života“, ističe Ksenija Purković, regionalna cluster direktorica u AstraZeneci.

„Ključno je da osvijestimo kako su ulaganja u zdravstvo nisu trošak, već zapravo investicija u budućnost nas i naše djece, ali i ekonomski održivog društva. U tom kontekstu je važan i dobro educiran i raspoređen kadar koji će na najbolji način znati primjenjivati i najnovija tehnološka i znanstvena dostignuća u radu s pacijentima“, ističe Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma i izvršna direktorica komunikacijske agencije Val grupa dodavši kako je pravo na zdrave godine života osnovno ljudsko pravo, a država ga kroz zdravstveni sustav mora i osigurati. I zato je cilj ovogodišnjeg HealthComm Foruma postići konsenzus oko krajnjih ishoda koje želimo imati u našem zdravstvu, a koji se ne vežu samo uz jedan mandat bilo koje vlade, već moraju biti dio šireg društvenog ugovora.

„Postizanjem ovako važnog konsenzusa dajemo i potreban vjetar u leđa donositeljima odluka koji će imati podršku svih ključnih dionika za pokretanje cjelovite transformacije zdravstvenog sustava.“, otkriva Nina Išek Međugorac.