paket od 2,4 milijarde

Hrvatskoj čak 40 milijuna eura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

08.06.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Hrvatska će dobiti 40 milijuna eura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, u sklopu paketa od 2,4 milijarde eura koji je europski Fond za modernizaciju u srijedu stavio na raspolaganje za sedam država članica EU-a

Fond se financira prihodima od dražbovne prodaje emisijskih jedinica u sustavu EU-a i cilj mu je poduprijeti deset članica s nižim prihodima prilikom prelaska na klimatsku neutralnost.

Korisnice su Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

Ovo je treći ciklus ulaganja fonda, koji je sada stavio na raspolaganje 2,4 milijarde eura za 45 projekata u sedam država članica. Riječ je o ulaganjima u  proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju elektroenergetskih mreža i energetsku učinkovitosti u energetskom sektoru, industriju, u sektor zgrada i prijevoza te za zamjene ugljena gorivima koja proizvode manje ugljika.

Najviše sredstava ide Rumunjskoj (1,391 milijarde), Češkoj (520 milijuna), Poljskoj (244,2 milijuna), Litvi (85 milijuna), Mađarskoj (74,3 milijuna), Slovačkoj (49,5 milijuna) i Hrvatskoj (40 milijuna).

 Tih 40 milijuna eura namijenjeno je za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

“Prihodi od sustava trgovanja emisijama donose konkretne rezultate na terenu: pomažu zemljama korisnicama da smanje emisije stakleničkih plinova u ključnim sektorima i postanu klimatski neutralne. Osim toga, ta znatna financijska injekcija može služiti za pokretanje projekata koji će ubrzati našu energetsku tranziciju, neophodnu nakon ruske invazije Ukrajine”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.