udar na medije

Hrvatsko politološko društvo osudilo istup premijera Plenkovića

01.06.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Hrvatsko politološko društvo (HPD)u utorak je oštro osudilo kritike koje je premijer Andrej Plenković uputio politologu Draženu Laliću i RTL televiziji ocijenivši da je riječ ne samo napadu na pojedinca, nego na cijelu politološku zajednicu kao i na medije koji informiraju javnost

U HPD-u naglašavaju da je premijer Plenković ustvrdio kako su „sad (RTL) angažirali Lalića, kojem daju pare ne bi li dva dana prije izbora gadio Filipovića na najgori mogući način,” te da je istaknuo kako to “nisu nepristrani mediji” već “plaćenici zaduženi da gade jednu političku opciju”.

“Takav ničim argumentiran verbalni napad predsjednika Vlade RH na našeg člana i uglednog hrvatskog znanstvenika, bio je ne samo napad ad hominem - što ga samo po sebi diskvalificira - nego i napad na pravo izražavanja mišljenja i intelektualnu slobodu. Andrej Plenković, svojim je neprimjerenim činom ugrozio slobodu znanstvenog izražavanja i dodatno oslabio ionako slabu poziciju medija”, ističu u HPD.

Ocjenjuju i kako, s obzirom na nesrazmjer moći, ovakav napad predsjednika Vlade na predstavnika znanstvene zajednice i angažiranog intelektualca, ima potencijal potaknuti osjećaj straha i nesigurnosti, kako među znanstvenicima, tako i među medijima.

“Ako angažirani intelektualci postanu postanu redovite mete najmoćnijih ljudi u ovoj zajednici (a uz predsjednika Republike, predsjednik Vlade svakako je najmoćnija politička figura u državi), teško da možemo tvrditi da su u ovom društvu zaštićene sloboda izražavanja, sloboda znanstvenoga djelovanja i sloboda medija - sve do jedne temeljne vrednote ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji”, ističu u HDP.

Naglašavaju i kako demokratski poredak karakterizira, između ostalog, i živa javna rasprava te mogućnost da građani, birači, stručna i opća javnost izraze svoja mišljenja koja uključuju i kritički odnos prema vlasti.

“Andrej Plenković, svojim opetovanim i sve oštrijim istupima protiv medija i pojedinaca, samoinicijativno ili slijedeći uzor drugih političkih aktera, poput predsjednika Republike Hrvatskoj i nekih političkih stranaka, pretvara demokraciju u Hrvatskoj u njezinu suprotnost , društvo u kojem bi, valjda, građani trebali odgovarati nositeljima vlasti. Takvi, u svojoj krajnjoj biti, autokratski potezi dodatno unazađuju razinu političke kulture u Hrvatskoj.”

 Hrvatsko politološko društvo poziva sve, a pogotovo nositelje ključnih pozicija u državi te čelnike političkih stranaka, da neargumentirane kritike i napade prestanu koristiti kao dio svojeg političkog repertoara te da eventualne kritike koje primaju otklone radom za opće dobro i u korist  cjelokupne političke zajednice, zaključuje se u priopćenju.