PUPOVAC UPOZORAVA

Hrvatsko društvo previše se militarizira i bez parade

24.07.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo previše se militarizira i bez parade, a u hrvatskoj javnosti se previše ratuje i bez proslava vojnih operacija, upozorio je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a u velikom intervjuu za Globus

Ovčaru i još neka druga mjesta sasvim sigurno treba izuzeti od primjene dvopismenosti, kazao je Pupovac, ali i upozorio da HDZ obnavlja antićiriličnu kampanju te da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava isključio SDSS iz pripreme nacrta statuta pa se ne vidi spremnost za razgovor, a povodom izmjena Zakona o službenoj upotrebi jezika i manjina HDZ u Saboru izbjegava sudjelovati u njihovu donošenju.

Komentirajući činjenicu da se i ovu 20. obljetnicu Oluje politizira, Pupovac je, u intervjuu koji možete u cijelosti pročitati u tiskanom izdanju Globusa, upozorio da se hrvatsko društvo previše militarizira i bez parade, a u hrvatskoj javnosti se previše ratuje i bez proslava vojnih operacija. On neće sudjelovati ni na paradi u Zagrebu, ni na proslavi u Kninu, a što se tiče legitimnosti Oluje opetovao je da je 'Vlada u Zagrebu temeljem UN-ovih rezolucija imala pravo uspostaviti kontrolu na svojim stranicama, ali nije imala pravo protjerati gotovo 250.000 svojih državljana srpske nacionalnosti samo u toj akciji, one koji su ostali ne zaštititi od ubijanja,a njihovu imovinu od masovne pljačke i paljenja. Još manje je imala pravo njihovu imovinu proglasiti svojom, dodijeliti je drugima, a izbjeglim Srbima onemogućavati povratak različitim sredstvima'.

'Dakle, kad bismo slavili mir zaključen mirnom reintegracijom istočne Slavonije, svakako bih se pridružio proslavi. Ali mi to ne slavimo, nego neki još ratuju protiv prevelikog broja Srba na popisu stanovništva', istaknuo je Pupovac te napomenuo da je i nedavni incident sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Srebrenici: 'Nakon tog iskustva sasvim je jasno da paradne prigodničarske geste ne mogu promijeniti ništa i da smo u nekim stvarima veoma daleko od izmirenja te da je potrebno obnoviti politiku suočavanja s prošlošću i razviti politiku izmirenja među narodima i državama u regiji. Suočavanje s počinjenim zločinima bilo koje vrste i razmjera i njihovo priznavanje nužan je korak za te politike', a Pupovac smatra da je 'Vučić u ime svoje vlade napravio prvi korak u tom pravcu'.