Plenković i Kern :

'Hrvatsko-austrijski odnosi su jako dobri i bliski'

05.05.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković i austrijski kancelar Christian Kern potvrdili su u petak u Beču dobre i bliske odnose dviju zemalja istaknuvši da će i današnji susret doprinijeti njihovom daljnjem unapređenju

‘Bilateralni odnosi Hrvatske i Austrije su jako dobri i bliski, a današnji susret doprinijet će njihovom daljnjem unapređenju’, naglasili su u izjavi novinarima nakon susreta kancelar Kern i hrvatski premijer, kojemu je ovo i prvi posjet Austriji u svojstvu šefa hrvatske vlade.

‘Hrvatska je za Austriju pouzdan partner u Europi, a današnjim susretom naše jako dobre odnose dalje produbljujemo’, rekao je je austrijski kancelar podsjetivši kako u Hrvatskoj djeluje preko 700 austrijskih tvrtki te kako je Hrvatska omiljena destinacija za odmor Austrijancima. Kern je istaknuo da je Hrvatska jedan od najvažnijih partnera Beča u Europi i EU-u.

‘Imamo vrlo bliske bilateralne odnose, a Austrija je drugi najveći gospodarski partner po ulaganjima u Hrvatskoj’, kazao je hrvatski premjer.

‘Imamo izvrstan politički dijalog koji vodimo na svim razinama, a ovo  je još  jedan korak u daljnjem jačanju naše suradnje koja se ove godine dodatno manifestira kroz pojačanu kulturnu suradnju u okviru godine kulture Austrija -Hrvatska 2017.’ rekao je Plenković.

Plenković i Kern razgovarali su o europskom perspektivama država jugoistoka Europe, Brexitu, pitanjima migracija i izbjegličke krize. Složili su se da je važno da Europska unija održi europsku perspektivu za zemlje regije.

‘Jedinstveni smo u tome da je veoma važna pristupna perspektiva za zemlje kandidate. Zemljama jugoistoka Europe želimo poslati zajednički ohrabrujuće signale, jer smo mi i najveći zagovornici njihovog pristupa u EU, uz ispunjenje kriterija’, kazao je Kern.

‘U tim pitanjima postigli smo veliki stupanj suglasja’, potvrdio je i hrvatski premijer složivši se sa svojim austrijskim kolegom o tome da Hrvatska i Austrija žele prema jugoistoku Europe djelovati stabilizirajuće te snažno podupirati europski put zemalja regije.

Na novinarsko pitanje o tome kako se odražava kriza hrvatske vlade na međusobne austrijsko-hrvatske odnose austrijski je kancelar odgovorio da Austrija nije osjetila učinke te krize te da između dviju zemalja vlada čvrsto partnerstvo.

Odgovarajući na pitanje o tome ima li njegova vlada potporu parlamentarne većine, Plenković je kazao da parlamentarnu većinu ima te da će novi predsjednik Sabora biti izabran parlamentarnom većinom. Također je najavio da će nakon lokalnih izbora predstaviti nove ministre.

Hrvatski premijer susreo se tijekom posjeta Austriji i s austrijskim predsjednikom Alexanderom van der Bellenom. Plenković će u diplomatskoj akademiji u Beču održati predavanje ‘Budućnost EU-a ‘, a u hrvatskom veleposlanstvu susrest će se i s predstavnicima udruga hrvatske zajednice i udruga gradišćanskih Hrvata u Austriji.