ZAJEDNO S AFGANISTANCIMA

Hrvatski vojnici sudjeluju u napadu na Kunduz, MORH šuti

30.09.2015 u 11:47

Bionic
Reading

Nakon što su Talibani zauzeli grad Kunduz na sjeveru Afganistana, počela je velika protuofenziva u kojoj Afganistanska vojska uz zračnu podršku američkog zrakoplovstva napreduje prema gradu. Kako ekskluzivno doznaje tportal, u napadu sudjeluje i najmanje desetak pripadnika HV, koji su u Afganistanu raspoređeni u sklopu NATO misije 'Resolute Support'

Naime, pripadnici Hrvatske vojske stacionirani u Mazar-e Sharifu mentori su afganistanskim snagama i zajedno s njima odlaze i u borbu. Tako je najmanje deset pripadnika Hrvatske vojske na frontu prema Talibanima zajedno s pripadnicima druge brigade 209. korpusa Afganistanske vojske, poznatog i kao korpus  'Shaheen' (Sokol). Taj 209. korpus tijesno surađuje s njemačkim kontigentom u Afganistanu, u sklopu kojeg djeluje i hrvatski vojni kontigent.

Mazar-e Sharif je mjesto oko 150 kilometara udaljeno od Kunduza, na sjeveru Afganistana, u kojem su hrvatski mentorski i instruktorski timovi do sada radili s drugom brigadom 209. korpusa Afganistanske vojske. Kada jedinice koje oni mentoriraju odlaze na teren, hrvatski instruktori odlaze s njima.

Hrvati formalno ne sudjeluju aktivno u borbi, jer Sabor nije odobrio borbene misije, ali na licu mjesta usmjeravaju i nadziru napad vojnika, časnika i dočasnika koje su obučili, što znači da aktivno sudjeluju u napadu.

Kako doznaje tportal, od ukupno 73 pripadnika HV u Mazar-e Sharifu, njih najmanje deset je otišlo zajedno s drugom brigadom na teren sjeveroistočno od tog grada, na istureno zapovjedno mjesto prema Kunduzu, u kojem djeluju i instruktori iz ostalih NATO snaga.

Iz MORH-a od jutros nismo dobili službeni odgovor na pitanje o djelovanju HV u toj zemlji, niti na upit o zdravstvenom stanju naših vojnika. Ali, kako doznajemo, nitko od pripadnika HV nije bio životno ugrožen do sada tijekom akcija.

Hrvatski vojnici u Afganistanu formalno nisu u borbenoj misiji, nego su im dužnosti mentoriranje i obučavanje Afganistanske vojske (ANA). No, kada jedinice ANA-e krenu na teren, s njima idu i mentori, a linije borbenog i neborbenog djelovanja pomalo se zamagljuju. Jedan takav slučaj 'pocurio' je u javnost je 2011. godine, kada su na 24sata TV isplivale snimke Hrvatskih vojnika koji navode topničku vatru i koordiniraju napad na jedno selo u Afganistanu.

MORH odgovara: Naši vojnici nisu ugroženi

U naknadno zaprimljenom odgovoru MORH-a oko situacije u Afganistanu, navodi se da se 'u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu trenutno nalazi 3. hrvatski kontingent koji broji 106 pripadnika Oružanih snaga RH, a koji su raspoređeni u regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e Sharifu i regionalnom zapovjedništvu Centar u Kabulu. Pripadnici 3. HRVCON-a RS obavljaju svoje redovite zadaće savjetovanja i obuke Afganistanskih snaga sigurnosti te ne sudjeluju u provedbi borbenih operacija, niti su bili u neposrednoj ugrozi. U području misije svakodnevno se prati sigurnosna situacija i poduzimaju se potrebne mjere opreza i zaštite snaga, a stanje sigurnosti pripadnika HRVCON-a na visokoj je razini', stoji u priopćenju MORH-a na upit tportala o situaciji u Afganistanu.