veliki uspjeh srednjoškolaca

Hrvatski učenici osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu iz debate

27.07.2018 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatski srednjoškolci osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu iz debate održanom u Zagrebu od 17. do 27. srpnja, dok je ukupni pobjednik natjecanja Kina, priopćilo je u petak Hrvatsko debatno društvo, organizator natjecanja

Hrvatski tim brončanu je medalju osvojio drugu godinu zaredom i to u kategoriji država kojima engleski nije materinji jezik, dok je Nika Ćavar četvrta govornica Svjetskoga prvenstva, a Marko Kasun peti.

Ovo svjetsko prvenstvo u debati najveće je dosad, a okupilo je 630 sudionika iz 65 država koji su odmjerili snage u argumentiranju, kritičkom promišljanju i govorništvu.

Tijekom dvanaestodnevnog natjecanja održano je 290 debata u kojima su učenici morali pokazati poznavanje aktualnih tema iz politike, gospodarstva, sporta, s područja obrazovanja i slično, a dvije najuspješnije ekipe - Kina i Indija sučelile su se u finalnoj debati u četvrtak, 26. srpnja u kinu Europi na temu "Ovaj dom vjeruje kako Zapad treba prestati s prodajom oružja i vojnom suradnjom sa Saudijskom Arabijom".

Hrvatsku su predstavljali zagrebački učenici Marko Kasun i Loren Serdarević iz XV. gimnazije, Nika Ćavar iz XVI. gimnazije, Maja Roglić iz V. gimnazije te Alma Džafić iz II. gimnazije. Učenici su se cijelu godinu pripremali s trenericama Ivonom Anić i Marijom Jarnjak, studenticama koje svoje slobodno vrijeme ulažu u rad sa srednjoškolcima.

"Iznimno smo ponosni na ovaj rezultat. Radili smo dugo i naporno, imali dosta jake protivnike. Iz debatu u debatu naši su učenici bili sve bolji i bolji, a to se vidi i ovom medaljom. Imamo puno potencijala za dalje, ovo je bila znatno pomlađena postava i sada trebaju nastaviti raditi dalje", rekla je Ivona Anić.

"Kada su nas prozvali za brončanu medalju bila sam ponosna na nas. Cijela godina priprema i rada i više se nego isplatila. Jako smo se povezali kao ekipa i drago mi je da bronca ostaje u Hrvatskoj", rekla je Nika Ćavar, kojoj je ovo prvo svjetsko prvenstvo, kao i Marku Kasunu koji je dodao da je osvajanje medalje ''san snova''.

Predsjednik Hrvatskog debatnog društva Bojan Marjanović istaknuo je kako je ovo najveće prvenstvo u tridesetak godina koliko natjecanje postoji te zahvalio sponzorima, donatorima i pokroviteljima.

Prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, organizator je Hrvatsko debatno društvo, a u organizaciji samoga natjecanja sudjelovalo je stotinjak volontera.