ISPRED VELIKIH NACIJA

Naši mladi matematičari najbolji u srednjoj Europi

01.09.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Naši srednjoškolci nastavljaju nizati fantastične uspjehe u matematici i informatici. Nakon što su na najjačem matematičkom natjecanju za srednjoškolce na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi na Tajlandu, u srpnju po prvi put od osamostaljenja ušli među 20 najboljih ekipa iz 104 zemlje i zauzeli izvanredno 15. mjesto, ovih su dana zablistali i na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO)

Portal Srednja.hr piše da su u Kopru od 25. do 31. kolovoza bili najbolji i s maksimalnim mogućim brojem bodova u ekipnom dijelu osvojili prvo mjesto ispred favorita iz Poljske i Mađarske.

Borba za zlato bila je vrlo napeta, a pobjeda tijesna. Naša reprezentacija osvojila je maksimalna 64 boda, Poljaci su ostvarili samo jedan bod manje, dok su Mađari sa 56 osvojili broncu.

Naši predstavnici nisu bili ništa lošiji ni u pojedinačnom natjecanju – osvojili su čak četiri medalje. Zlatnu je osvojio Domagoj Bradač, srebrnu Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac, a brončanu Andrija Mandić, svi iz XV. gimnazije Zagreb, popularno poznate kao MIOC.Hrvatsku su predstavljali Domagoj Bradač, Josip Kelava, Andrija Mandić, Petar Nizić-Nikolac, Patrik Papac i Leon Starešinić, a voditelji su bili Azra Tafro i Tonći Kokan.

Uspjesi na Olimpijadi i na MEMO-u nisu jedina vrhunska ostvarenja navedene ekipe. Domagoj Bradač je tijekom ljeta postigao izuzetne uspjehe na svjetskom i europskom prvenstvu iz informatike, dok je Petar Nizić-Nikolac zajedno s kolegama osvojio prvo mjesto u programiranju na natjecanju ACSL u SAD-u.

'Veoma sam iznenađen i timskim i osobnim rezultatom. Nisam očekivao tako veliki uspjeh na ovogodišnjoj Olimpijadi, a to mi je uz pobjedu na ACSL-u još jedna potvrda za uloženi trud tijekom školske godine i ljetnih praznika', rekao je Nizić-Nikolac istaknuvši kako mu je prvo mjesto na MEMO-u do sada najvažniji uspjeh.

U pripremama su im pomagali bivši natjecatelji i profesori iz škole, s PMF-a i s FER-a.

Mladi hrvatski matematičari već su se i ranije dokazivali i osvajali pojedinačne medalje na Olimpijadama i drugim svjetskim natjecanjima. Domagoj Ćevid je na Olimpijadi 2012. osvojio zlato, 2013. naši su osvojili dvije zlatne i dvije brončane medalje, a 2014. jedno zlato, dva srebra i dvije bronce.