POMOĆ PRIJATELJIMA

Hrvatski piloti kanadera počeli gasiti požare u Izraelu

25.11.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Posade dvaju protupožarnih kanadera CL-415 iz zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane su u petak ujutro počele gasiti velike šumske požare, koji ugrožavaju naseljena mjesta u Izraelu, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U MORH-u napominju kako je odluku o pružanju humanitarne pomoći Izraelu u gašenju požara hrvatska Vlada donijela u srijedu, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Uz dva kanadera u Izrael je u četvrtak odletjelo 14 članova posade i zrakoplovno tehničkog osoblja, predvođeni kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem

Posada je smještena u vojnoj bazi Hatzor u središnjem Izraelu, koja se nalazi u blizini planinskih područja u kojima bjesne veliki šumski požari, zaključuje MORH u priopćenju.

Izrael je u srijedu od Hrvatske i Grčke zatražio da mu pošalju kanadere kako bi pomogli u borbi protiv šumskih požara koji u proteklih nekoliko dana haraju tom državom, objavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no nema poginulih ili ozlijeđenih. Lokalni meteorolozi predviđaju da će se suho i vjetrovito vrijeme nastaviti još nekoliko dana.