cresko-lošinjski arhipelag

Hrvatski otoci odobrani između 2000 europskih za energetsku tranziciju

06.11.2018 u 11:02

Bionic
Reading

Cresko-lošinjski arhipelag, koji uključuje otoke Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji

Hrvatski otoci odabrani između preko dvije tisuće europskih otoka uz grčki Sinfos i irski Arani u sklopu Poziva za iskazivanje interesa europskim otocima za stručnu i tehničku podršku za planiranje, pripremu i/ili unaprjeđenje energetske tranzicije, koji su zajednički objavili Tajništvo za otoke i Europska komisija, priopćeno je iz ureda hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule.

'Iznimno sam zadovoljan da su Tajništvo za otoke i EK odabrali Cresko-lošinjski arhipelag za provedbu pilot projekta energetske tranzicije. Potvrda je to i ispravnosti inicijative osnivanja Tajništva, u čijem sam pokretanju sudjelovao, a koje je ove godine i zaživjelo. Kada sam amandmanima u Europskom parlamentu tražio novac koji će sada biti upotrijebljen za projekte, mislio sam upravo na pomoć malim otočkim zajednicama u stjecanju vještina potrebnih za pisanje i provedbu projekata koji će im omogućiti dugoročnu energetsku samodostatnost i samoodrživost. Vjerujem kako će otočani znanja koja će steći, prenijeti i na druga područja, ne samo energetiku. Sljedećih ćemo godina uporno raditi kako bi ojačali Kohezijsku politiku EU, posebice onaj dio koji se odnosi na proračun regionalnog razvoja', rekao je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

Europska unija u narednih 18 mjeseci podržat će do 26 otočnih zajednica diljem Europe u razvoju planova energetske tranzicije te provedbi pojedinačnih projekata.

Tajništvo za otoke osnovano je u okviru inicijative 'Čista energija za EU otoke' kojoj je inicijalnu financijsku podršku, u obliku granta od dva milijuna eura, osigurao hrvatski zastupnik Tonino Picula zajedno s dvoje kolega s Malte i Sicilije. Riječ je o prvom radnom tijelu pri Europskoj komisiji namijenjenom isključivo otocima. S radom je službeno počelo djelovati u lipnju ove godine, a cilj mu je pružanje energetskoj tranziciji otočkih zajednica. Komisija je najavila i da će u okviru Obzora 2020 u zadnjem kvartalu 2019. godine raspisati dodatnih deset milijuna eura za provedbu projekata energetske tranzicije na otocima.

  • +12
Dupini u cresko - lošinjskom akvatoriju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Institut Plavi svijet

Samim procesom energetske tranzicije u sklopu Poziva upravljat će lokalne zajednice, pri čemu će uloga Tajništva biti pružanje pomoći pri pisanju Programa energetske tranzicije za šest europskih otoka. Iako su tri otočne zajednice već istaknute u pred-selekcijskoj fazi, svi otoci moraju proći kroz službenu proceduru. Zainteresirani otoci, neovisno o broju jedinica lokalne samouprave na njima, mogu se prijaviti na natječaj do 15. siječnja 2019.

Drugi poziv, za ostalih 20 otoka, očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, a bit će namijenjen otočnim zajednicama koje će tražiti tehničku pomoć za pojedinačne projekte, ne nužno za sveobuhvatne programe energetske tranzicije.

Za sve zainteresirane otoke i otočane, Tajništvo za otoke uspostavit će Ured za podršku kako bi pružio informativnu potporu, uspostavio temelje za izgradnju otočnih kapaciteta te omogućio umrežavanje otočana, kao i savjetodavnu podršku oko izrade modela i detektiranja izvora financiranja.