RAZLIČITI INTERESI

Hrvatski europarlamentarci ugurali se u razne odbore, pogledajte za kojim je nastala najveća pomama

05.07.2019 u 17:02

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu podijeljena su mjesta u odborima, a među hrvatskim zastupnicima najveća je pomama nastala za Odborom za vanjske poslove, u koji su se smjestila čak tri eurozastupnika – Tonino Picula (SDP/S&D), Željana Zovko (HDZ/EPP) i Dubravka Šuica (HDZ/EPP)

Možda bi ipak bilo bolje da su se zastupnice HDZ-a dogovorile te pokrile i neki drugi segment umjesto da su dvije u Odboru za vanjske poslove. Među Hrvatima u EP-u visoko kotiraju Odbor za ribarstvo, Odbor za proračune i Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, koje su odabrala po dva zastupnika.

Bivša eurozastupnica Marijana Petir izrazila je žaljenje zato što nitko od hrvatskih eurozastupnika neće pokrivati Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj, po njenom mišljenju jedan od najvažnijih odbora Europskog parlamenta jer pokriva Zajedničku poljoprivrednu politiku, najdugovječniju i financijski najskuplju politiku EU-a.

'Žao mi je što se niti jedan hrvatski zastupnik nije izborio da bude punopravni član tog odbora i da nikome od njih poljoprivreda nije prioritet. Sve to se događa u trenutku kada se kreira nova poljoprivredna politika za sljedećih sedam godina, o čemu ovisi budućnost hrvatske poljoprivrede', kazala je bivša europarlamentarka Marijana Petir, a protekli mandat bila je punopravna članica tog odbora, piše Agroklub.com.

Ruža Tomašić i Ivan Vilibor Sinčić bit će zamjenici u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Zamjenici mogu prisustvovati sjednici i dobiti riječ, ali glasovati mogu samo kada punopravni član iz njihove stranke nije prisutan.

U nastavku donosimo koje su odbore odabrali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u novom sazivu:

Biljana Borzan (SDP/S&D) postala je članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te zamjenica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Valter Flego (IDS/Renew Europe Group) ušao je u Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, a zamjenik je u Odboru za promet i turizam.

Mislav Kolakušić (nezavisni) bit će član Odbora za proračune i Odbora za pravna pitanja te zamjenik u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Predrag Fred Matić (SDP/S&D) ušao je u Odbor za ribarstvo i Odbor za kulturu i obrazovanje, a zamjenik je u Odboru za prava žena i jednakost spolova.

  • +6
Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu (2019.-2024.) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tonino Picula (SDP/S&D) postao je članom Odbora za vanjske poslove i zamjenik u Odboru za regionalni razvoj, a ušao je i u Pododbor za sigurnost i obranu.

Karlo Ressler (HDZ/EPP) je u Odboru za proračune i zamjenik u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) bavit će se temama koje će se naći na dnevnom redu Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Zamjenik je u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku te u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) odabrao je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Zamjenik će biti u Odboru za regionalni razvoj.

Dubravka Šuica (HDZ/EPP) ušla je u Odbor za vanjske poslove, a zamjenica će biti u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Ruža Tomašić (HKR/ECR), kao što je i najavila, ušla je u Odbor za ribarstvo, a zamjenica će biti u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Željana Zovko (HDZ/EPP) ide u Odbor za vanjske poslove, a zamjenica će biti u Odboru za kulturu i obrazovanje i Pododboru za sigurnost i obranu.